Door de week brengt Business Insider dagelijks voor de lunch een kort bulletin met het belangrijkste zakelijke nieuws van de dag. Dit is wat je moet weten op 21 maart 2023.


GoBaxter, naar eigen zeggen een bureau voor consumentenbescherming, begint een massaclaim tegen meer dan tien energiemaatschappijen. De aanleiding is de rechtszaak die Vattenfall recent verloor van een klant die het niet eens was met een tussentijdse verhoging van het energietarief. Directeur Jochem van Dalfsen van GoBaxter stelt dat zo’n 4,5 miljoen huishoudens mogelijk geld kunnen terugvorderen van de energieleverancier.


Voor een meerderheid van de Nederlanders is de klimaatimpact van een nieuwe werkgever belangrijk. Onder jongeren is dat zelfs bij twee op de drie werknemers een belangrijk criterium, zo blijkt uit een onderzoek van de Europese Investeringsbank (EIB). De EIB droeg in 2022 in Nederland voor 731 miljoen euro bij aan groene projecten.


Kledingmerk Scotch & Soda heeft faillissement aangevraagd voor de Nederlandse tak. De lockdowns na de coronapandemie, de energiecrisis en de hoge inflatie hebben gezorgd voor “ernstige cashflowproblemen”. Tijdens de zoektocht naar een overnamekandidaat blijven de winkels open.


De Belastingdienst blijft nog jaren gebruik maken van zijn verouderde ICT-systeem, zo blijkt uit antwoorden op Kamervragen, waarover AG Connect schrijft. Door dit systeem zouden de overheidsfinanciën in gevaar zijn, zo meldde NRC in februari. Staatssecretaris Marnix van Rij spreekt dit tegen. Dat de fiscus het verouderde systeem blijft gebruiken, komt onder meer doordat de geplande vernieuwing niet zo snel plaatsvindt als gehoopt.


Dit was het belangrijkste nieuws van 21 maart 2023. Abonneer je op de audioversie van het Business Insider Lunchbulletin.