Door de week brengt Business Insider dagelijks voor de lunch een kort bulletin met het belangrijkste zakelijke nieuws van de dag. Dit is wat je moet weten op 20 maart 2023.


De Zwitserse bank UBS koopt Credit Suisse, nadat het zijn bod had verhoogd tot bijna 2 miljard euro. De Zwitserse centrale bank (SNB) bevestigde de deal zondagavond. De overname betekent dat UBS, geleid door voormalig ING-topman Ralph Hamers, fors minder betaalt dan de marktwaarde van Credit Suisse van afgelopen vrijdag.


De redding van de Zwitserse grootbank Credit Suisse heeft maandag niet geleid tot een terugkeer van de rust op de beurs. Vooral bankaandelen hadden het zwaar. In Amsterdam daalden zowel ING als ABN AMRO fors.


Centrale banken willen een nieuwe financiële crisis voorkomen. De ECB, de Federal Reserve en andere centrale banken verruimen de komende tijd de mogelijkheden voor banken om goedkoop te lenen bij de centrale bank. Dit beleid kan wel indruisen tegen het voornemen om de hoge inflatie te bestrijden.


De BoerBurgerBeweging (BBB) komt toch uit op 17 zetels in de Eerste Kamer en wordt daarmee ruim de grootste, zo meldt het ANP in een nieuwe prognose. Tegelijk zakt D66 terug naar 5 in plaats van de eerder berekende 6 zetels. Daarmee komt de coalitie van VVD (10), D66, CDA (5) en CU (2) uit op 22 zetels. GroenLinks en PvdA, die in de senaat één fractie gaan vormen, komen met respectievelijk 8 en 7 zetels samen uit op 15 zetels.


Bitcoin raakt als betaalmiddel uit de gratie, blijkt uit onderzoek van BNR Nieuwsradio. Twee derde van alle wereldwijde webwinkels die de cryptomunt als betaalmiddel accepteerden, is daar inmiddels mee gestopt. Webwinkeliers geven de volatiliteit van de munt en verscherpte regelgeving op als redenen.


Tv-zenders haalden afgelopen jaar een recordbedrag van 977 miljoen euro aan advertentie-inkomsten binnen. Dat blijkt uit het TV Jaarrapport 2022 van Screenforce, waar Adformatie over schrijft. Toch keken Nederlanders afgelopen jaar 9 procent minder televisie dan in 2021.


Dit was het belangrijkste nieuws van 20 maart 2023. Abonneer je op de audioversie van het Business Insider Lunchbulletin.