‘Als iedereen mindful gaat rijden is er nog veel meer mogelijk’

Zo’n 5.000 chauffeurs van Connexxion krijgen elke dag real-time feedback op hun rijgedrag. Nieuwe technologie van Sycada, in samenwerking met Vodafone, zorgt voor een brandstofbesparing van zeker 10 procent. De chauffeurs rijden bovendien de helft minder schade. Goed voor het milieu en de portemonnee.

“De resultaten zijn verbluffend”, zegt Kristian Winge, CEO van Sycada. Wij bewijzen hiermee dat duurzaamheid en winstgevendheid hand in hand kunnen gaan dankzij moderne technologie.”

Die queeste begon in 2013 met een pilot. Een handvol chauffeurs testte de zogenoemde Green Fleet Monitor van Sycada. Een klein kastje in het voertuig geeft de bestuurder feedback op zijn rijgedrag. “Dat gebeurt real-time met audiovisuele signalen, maar ook achteraf via rapportages”, aldus Winge.

Milieuontlasting door realtime informatieoverdracht

De techniek wordt mede mogelijk gemaakt door zogenoemde M2M SIM-kaarten van Vodafone, die een veilige overdracht van data garanderen. “Onze dienst is afhankelijk van een wereldwijd dekkend netwerk. Omdat de informatieoverdracht real-time is, mag er niets misgaan. Vodafone is hierin een betrouwbare partner met een gelijk ambitieniveau.”

Een ambitie die ertoe leidde dat het milieu flink werd ontlast. De verzamelde data uit de test lieten zien dat zaken zoals veel remmen en onnodig gas geven enorm veel brandstof kosten. De beste en slechtste chauffeur in de pilot realiseerden een verschil in verbruik van 35 procent op dezelfde route.

Inmiddels rijden alle chauffeurs van Connexxion met het systeem. Rustiger en zuiniger rijden levert hen een bonus van een paar honderd euro op. De banden en remmen van de bus hebben een langere levensduur en Connexxion bespaart miljoenen liters brandstof.

Win, win, zegt Winge over de eerste grootschalige toepassing van de techniek in Europa. Sycada heeft inmiddels kantoren in onder meer Nederland en Duitsland en ontwikkelt verschillende duurzame mobiliteitsoplossingen onder de naam Sycada Green. Het bedrijf telt meer dan 2.000 klanten in heel Europa, waaronder TNT en NN.

Het oog is daarbij gericht op een groene toekomst. Sycada werkt aan een rijstijlanalysetool voor particulieren, een systeem dat het verbruik van elektrische auto’s monitort en een autodeelplatform voor bedrijven met grote wagenparken. “In alle gevallen met het doel om duurzaamheid te faciliteren”, aldus Winge.

ICT als katalysator

Zowel Vodafone als Sycada geloven heilig in een samensmelting van het milieu met winstgevendheid. ICT is hiervoor de katalysator. “We zijn continu op zoek naar mogelijkheden om te verduurzamen”, zegt Martin de Jong van Vodafone. Het telecombedrijf heeft zijn eigen impact op het milieu terug kunnen dringen naar nul. Dit is gebaseerd op de milieu winst- en verliesrekening, waar de milieu impact wordt afgewogen ten opzichte van de positieve impact van ICT op het milieu.

Het plan is dan ook om alle chauffeurs van Nederland groener te laten rijden. “Dezelfde doelstelling hebben we internationaal”, zegt Winge die, denkt dat de besparingen bij Connexxion een topje van de ijsberg zijn. “Als iedereen mindful gaat rijden is er nog veel meer mogelijk.”