Burger King Nederland wisselt van eigenaar. De Amsterdamse investeringsmaatschappij Standard Investment neemt de 27 restaurants met in totaal 1.400 werknemers over van aandeelhouder Citoyen Food Group. En onder die nieuwe eigenaar moet de fastfoodketen flink gaan groeien.

Zestig Burger King-restaurants telt Nederland op dit moment en daarvan zijn er 27 aangesloten bij Burger King Nederland. Onder andere Burger King Schiphol, naar eigen zeggen de Burger King met de grootste omzet ter wereld.

Maar zestig restaurants is veel te weinig: er is ruimte voor 120 Burger Kings. Dat blijkt althans uit een analyse van het fastfoodbedrijf zelf. “Als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Engeland dan heeft Nederland een lage bezetting Burger Kings,” zegt Hendrik Jan ten Have van Standard Investment.

De nieuwe eigenaar ziet mogelijkheden voor groei in “witte vlekken” zoals de provincie Friesland (nul Burger King restaurants) en Groningen (twee restaurants). Ten Have: “Maar dat wil niet zeggen dat we de hele groeistrategie op Noord-Nederland afstemmen. Er zullen vooral restaurants komen waar je ze verwacht: in de winkelcentra van grote steden, op stations. Maar bijvoorbeeld ook langs snelwegen is Burger King veel minder vertegenwoordigd dan McDonald’s.”

Hamburgerconcept werkt gewoon

Concurrent McDonald’s is met zo’n 250 restaurants in Nederland een stuk groter. De fastfoodketen probeerde afgelopen jaren met verschillende nieuwe initiatieven de tegenvallende financiële resultaten te compenseren. Service aan tafel, gezondere alternatieven en een ontbijt dat de hele dag geserveerd wordt. Dat laatste pakte goed uit en zorgde in het afgelopen kwartaal voor een omzet die hoger uitviel dan verwacht.

Burger King heeft al dat soort nieuwe experimenten niet nodig, zegt de nieuwe eigenaar Standard Investments, omdat het concept, een hamburger die vers gemaakt wordt, al werkt. Ten Have: “Mensen gaan gewoon niet naar McDonald’s of Burger King als ze zin hebben in een quinoa-salade. Ze gaan naar de Burger King als ze zin hebben in een hamburger.”

Thuisbezorgen

Waar de fastfoodketen wel mee wil gaan experimenteren is thuisbezorgen. Ten Have: “In Spanje en Engeland is dit al een succes, nu worden ook de eerste stappen in Nederland gemaakt.” Ten Have verwacht dat het over een jaar mogelijk moet zijn een Whopper thuis te laten bezorgen.

Lees ook op Business Insider

McDonald’s heeft in het verleden een test gedaan met een bezorgservice. Het bedrijf besloot daar niet verder mee te gaan, “daar wij anders de kwaliteit van onze producten niet kunnen waarborgen”, schrijft McDonald’s op zijn site. “Franse Frietjes werden bij deze test niet thuisgebracht omdat deze niet warm gehouden konden worden.”

Burger King wil nu dus wel gaan bezorgen. Dat de fastfoodketen in Nederland groter wordt dan concurrent McDonald’s verwacht Ten Have overigens niet: “Nee, dat zou wel heel knap zijn. Maar 120 Burger Kings, dat moet Nederland wel aankunnen.”

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl