Fastfoodketen Burger King lift mee op de cryptohype. Het bedrijf heeft in Rusland een eigen digitale munt gelanceerd: de WhopperCoin.

Klanten krijgen een WhopperCoin voor elke roebel die ze aan de bekendste burger van de keten besteden.

Als ze 1.700 WhopperCoins gespaard hebben kunnen ze die inwisselen voor een nieuwe Whopper. Tegen de huidige prijzen betekent dat dat klanten een gratis burger krijgen voor elke vijf of zes Whoppers die ze met roebels betalen.

Burger King zet in eerste instantie 1 miljard WhopperCoins in de markt. Daarvoor werkt het samen met Waves, een blockchainplatform waarop je eenvoudig nieuwe cryptomunten kunt lanceren.

“Whoppers eten is nu een strategie om voor financiële zekerheid te zorgen”, stelt hoofd communicatie Ivan Sjestov enigszins overdreven. “De Whopper is nu niet alleen een burger die mensen in negentig landen lekker vinden, maar ook een investeringsoptie.”

Burger King Rusland zegt binnenkort van apps voor iOS en Android te komen waarmee klanten WhopperCoins kunnen versturen naar vrienden.

De WhopperCoins zijn dus verhandelbaar, maar de vraag is of fastfoodliefhebbers dat ook gaan doen. De Financial Times omschreef het initiatief van Burger King als een veredelde spaaractie.

LEES OOK: Op je zolderkamer rijk worden als ‘miner’ van bitcoin? Vergeet het, want 70% gaat naar China