• Burgemeesters krijgen meer bevoegdheden om woningen te sluiten in het geval van “ernstige verstoring” van de openbare orde, schrijft Binnenlands Bestuur.
  • Verhuurders kunnen na sluiting zonder tussenkomst van de rechter huurcontracten ontbinden.
  • Volgens demissionair minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid zijn de huidige bevoegdheden van burgemeesters “ontoereikend”.

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel waardoor burgemeesters meer bevoegdheden krijgen om woningen te sluiten in het geval van”‘ernstige verstoring van de openbare orde”, schrijft Binnenlands Bestuur.

Als gevolg hiervan kunnen verhuurders in speciale gevallen buiten de rechter om het huurcontract ontbinden, wat verregaande gevolgen voor de bewoners kan hebben.

Gelet op de impact is het wetsvoorstel aangevuld met het woord “ernstige”, waardoor een sluiting alleen kan gebeuren als er bijvoorbeeld schietpartijen in en om het huis plaatsvinden, of als er wapens gevonden worden.

Volgens demissionair minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid zijn de huidige bevoegdheden van burgemeesters “ontoereikend”.

Lees het hele artikel op Binnenlands Bestuur: Burgemeester krijgt meer bevoegdheden om woningen te sluiten