Ook de 91-jarige superbelegger Warren Buffett heeft ook zo zijn problemen.

Zo heeft zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway dermate veel contant geld, dat Buffett moeite heeft om aantrekkelijke mogelijkheden voor herinvestering te vinden.

Beursexpert Hendrik Oude Nijhuis legt uit welke opties Buffett heeft.

ANALYSE – De Amerikaanse superbelegger Warren Buffett is op maandag 30 augustus 91 jaar geworden. Een heuglijke gebeurtenis voor de nog altijd actieve en fit ogende topman van beleggingsvehikel Berkshire Hathaway.

Buffett figureert met een vermogen van ruim 100 miljard dollar in de top 10 van rijkste mensen ter wereld. Maar ook hij heeft zo zijn problemen. In het geval van Buffett gaat het om een overschot aan geld.

Eerder deze maand maakte Berkshire Hathaway sterke kwartaalcijfers bekend. De winst bij de dochterbedrijven, de verzekeringsactiviteiten uitgezonderd, bleek met maar liefst 73 procent te zijn gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, tot 6,7 miljard dollar.

De winst bij de verzekeringsactiviteiten daalde tot zo’n 2 miljard dollar. Dat wordt verklaard door een uitzonderlijk hoge winst bij autoverzekeraar Geico afgelopen jaar, toen er vanwege de lockdowns veel minder verkeersongevallen waren dan normaal. Geico buiten beschouwing gelaten nam de winst bij de verzekeringsactiviteiten eveneens toe.

Een belangrijke component van de succesformule van Buffett is het tegen een hoog rendement herinvesteren van binnenkomende gelden. Hierbij gaat vooral om de winsten van dochterbedrijven. Die waren in de eerste zes maanden van dit jaar goed voor 19,8 miljard dollar winst.

Zo investeert Warren Buffet het liefst

Eerste voorkeur van Buffett als bestemming voor behaalde winsten is het tegen een aantrekkelijk rendement herinvesteren door dochterbedrijven van Berkshire zelf. Het afgelopen halfjaar waren dergelijke 'capital expenditures' goed voor 5,7 miljard dollar. Overnames door de dochterbedrijven zelf ('bolt-on acquisitions') waren het afgelopen halfjaar goed voor slechts 104 miljoen dollar.

De tweede voorkeur betreft het volledig overnemen van bedrijven die daarmee dan aan het pallet van inmiddels circa 100 dochterbedrijven zouden worden toegevoegd. Het afgelopen halfjaar vond Buffett geen enkele kandidaat. Dat hangt ongetwijfeld samen met het gunstige beurssentiment en de opgelopen waarderingen van beursgenoteerde bedrijven.

De derde voorkeur van Buffett is vergelijkbaar met de tweede voorkeur, waarbij er in dit geval slechts een deelbelang in een onderneming wordt genomen in plaats van een volledige overname. Maar ook wat dit betreft ziet Buffett kennelijk weinig kansen. In de eerste jaarhelft heeft Berkshire voor 8,6 miljard dollar aan aandelenbelangen verkocht en voor 3,6 miljard dollar gekocht, waarmee er per saldo 5 miljard dollar verkocht is. Ook voor dit geld moet Buffett een nieuwe bestemming zien te vinden.

De vierde voorkeur betreft inkoop van eigen aandelen, zolang dat volgens Buffett en en zijn compaan Charlie Munger aantrekkelijk is ten opzichte van de door hen conservatief ingeschatte intrinsieke waarde van Berkshire Hathaway. Afgelopen halfjaar is er voor iets meer dan 12 miljard dollar aan eigen aandelen ingekocht, wat overigens wel minder was dan de 18 miljard dollar in de tweede helft van afgelopen jaar.

Buffett zit op een berg van cash

Aan cash is er bij Berkshire Hathaway 144 miljard dollar aanwezig en Buffett lijkt er niet op uit de cashpositie tot meer dan 150 miljard dollar te laten stijgen. Overigens kan Buffett als oplossing voor zijn geldprobleem uiteraard nog wel kiezen voor dividend, de vijfde (en laatste) voorkeursoptie zeg maar.

Mijn inschatting, kijkend naar de momenten van de inkoop van eigen aandelen, is dat Buffett inkoop van eigen aandelen nog net aantrekkelijk beoordeelt tot een niveau van circa 290 dollar per aandeel. Dat komt heel aardig overeen met het niveau waarop ik Berkshire Hathaway zelf nog net koopwaardig bestempel.

Hendrik Oude Nijhuis is medeoprichter van beleggingsfonds ValueMachinesFund en heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar. De auteur bezit aandelen Berkshire Hathaway.