De onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag tussen de EU en de Verenigde Staten gaan door, met de bedoeling ze voor het einde van het jaar definitief af te ronden.

Dat is het antwoord van de Europese Commissie op de uitspraak van de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel die het transatlantische zogeheten TTIP-verdrag dit weekeinde als ‘de facto mislukt’ bestempelde.

“De bal rolt en we boeken vooruitgang”, zei de commissiewoordvoerder maandag in Brussel. Hij wees erop dat de commissie sinds 2013 het mandaat van de Europese regeringen heeft om de handelsgesprekken namens hen te voeren en dat commissievoorzitter Jean-Claude Juncker dat op de laatste EU-top in Brussel, eind juni, nog had gecheckt.

Bondskanselier Angela Merkel verklaarde na de uitspraak van Gabriel al dat het ,,juist is om verder te onderhandelen” over het omstreden verdrag.

Belangijke mijlpaal voor de onderhandelingen is het einde van het presidentschap van Barack Obama. De Amerikaanse president wil graag vóór de verkiezingen van november een deal hebben die hij kan goedkeuren. Als dat niet lukt, zal zijn opvolger het handelsdossier overnemen – dat kan partijgenoot Hillary Clinton zijn, of de Republikeinse kandidaat Donald Trump. Laatstgenoemde heeft zich juist sterk negatief uitgelaten over vrijhandelsverdragen.

Geen schot in TTIP

Volgens Gabriel zit er weinig schot in de gesprekken. ,,Als je het mij vraagt zijn de onderhandelingen met de VS feitelijk mislukt, ook al wil niemand dat echt toegeven'', zei de vicekanselier. In maar liefst veertien gespreksrondes die de afgelopen jaren zijn gehouden, is er volgens hem over geen van de beoogde 27 hoofdstukken van het verdrag overeenstemming bereikt.

Gabriel was een stuk positiever over CETA, een verdrag waarover de EU met Canada in gesprek is. Wel toonde hij zich gefrustreerd dat TTIP en CETA vaak op één hoop worden gegooid. ,,Het debat is erg lastig geweest, omdat de overeenkomst met de VS en die met Canada over één kam worden geschoren. Dat is verkeerd.''

Milieudefensie toont zich verheugd over de uitspraken van Gabriel. ,,Een einde aan TTIP zou geweldig zijn'', zegt de organisatie in een reactie. ,,Dan kunnen Amerikaanse bedrijven straks geen miljardenclaims indienen tegen ons land wanneer wij vervuilende bedrijvigheid aan banden leggen. Wij hopen dat het mislukken van de onderhandelingen ertoe leidt dat de EU het roer omgooit en mens en milieu boven handel stelt.''

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl