De Europese Commissie heeft bezwaren tegen de fusie van T-Mobile en Tele2 in Nederland.

Volgens de toezichthouder blijft er niet genoeg concurrentie over als er nog maar drie mobiele netwerken overblijven, verklaart T-Mobiles moederbedrijf Deutsche Telekom.

De Europese Commissie is bang dat de combinatie van de derde marktpartij, T-Mobile, en de nummer vier, Tele2, tot hogere prijzen voor consumenten leidt. Gezamenlijk hebben de twee bedrijven een kwart van de Nederlandse markt voor mobiele telefonie in handen.

T-Mobile en Tele2 zijn het niet eens met de analyse van de Europese Commissie. Deutsche Telekom noemt het “verrassend” dat de Europese Commissie het niet over de “specifieke marktomstandigheden” heeft en de “aanzienlijke voordelen” voor de consument ook niet benoemt.

T-Mobile en Tele2 noemen het belangrijk dat ze samen verder kunnen om zo de dure investeringen in een 5G-netwerk te kunnen dragen.

Fusie T-Mobile en Tele2

De fusieplannen werden eind vorig jaar bekendgemaakt. Hoofddoel was om combinatie de concurrentie met rivalen KPN en VodafoneZiggo beter aan te kunnen. Die zouden volgens de nieuwe partners een machtsblok vormen.

De opzet van de fusie is dat T-Mobile Nederland een bedrag van 190 miljoen euro betaalt voor de activiteiten van Tele2. Het Zweedse moederbedrijf van Tele2 zou daarnaast een kwart van de nieuwe onderneming in handen krijgen; en Deutsche Telekom, dat eigenaar is van T-Mobile Nederland, de overige 75 procent.

De nieuwe combinatie zou goed zijn voor circa 2 miljard euro aan omzet en een klantenbestand van 4,3 miljoen abonnees.

Met de overname ontstaat volgens de bedrijven een nieuwe sterke speler die geïntegreerde pakketten van vaste en mobiele diensten aanbiedt op zowel de consumentenmarkt als de zakelijke markt.

Het gecombineerde bedrijf zou vooral willen profiteren van schaalvoordelen en meer financiële slagkracht. Op het moment dat de fusie niet doorgaat, is dat dus gunstig voor KPN en VodafoneZiggo.