Andreas Mundt, de voorzitter van het Duitse federale kartelbureau, gaf tijdens een recente conferentie in Brussel een waarschuwing over de plannen van Europa om de dominantie van Big Tech aan te pakken met de Digital Markets Act (DMA).

Hij zei: “Er zal worden geprocedeerd rond de DMA. De bedrijven zullen tegenspreken dat ze als ‘poortwachter’ kunnen worden aangeduid. Zij zullen de interpretatie van de DMA-verplichtingen in hoge mate betwisten. Natuurlijk zullen ze beweren dat de verplichtingen in bepaalde gevallen onevenredig zijn.”

De Europese Unie bereikte in maart een akkoord over de goedkeuring van de Digital Markets Act. Deze nieuwe wet zou bedrijven als Google en Apple er in theorie toe dwingen hun appstores open te stellen en ervoor moeten zorgen dat diensten zoals WhatsApp en iMessage interoperabel zijn.

Maar belangrijker nog: bedrijven als Google en Meta moeten ervan weerhouden worden de persoonlijke gegevens die ze vergaren met het aanbieden van hun diensten, te gebruiken om gerichte advertenties op hun andere diensten te plaatsen.

De nieuwe Europese wet kan voor veranderingen zorgen in de manier waarop de grote Amerikaanse techbedrijven zaken doen.

Techreuzen bereiden zich voor op gevecht met Brussel

Onder Europese mededingingsadvocaten heerst het gevoel dat bedrijven als Meta, Google, Microsoft en Apple de regelgeving die monopolistische praktijken moet tegengaan, regel voor regel zullen bestrijden.

"Waarom zouden ze dat niet doen? Het huidige systeem levert hen een fortuin op", aldus mededingingsexpert Tim Cowen van het Britse advocatenkantoor Preiskel & Co.

Uit een analyse van Insider blijkt dat de techbedrijven zich al aan het voorbereiden zijn op de strijd.

In de afgelopen twee weken plaatste Meta negen nieuwe vacatures voor bedrijfsjuristen of lobbyisten met expertise in regelgevingsgeschillen of EU-mededingingsrecht op LinkedIn. De nieuwe medewerkers worden gehuisvest in de Europese vestigingen van het bedrijf.

Het totale aantal wereldwijde vacatures bij de juridische divisie van Meta steeg in het vierde kwartaal van 2021 met 36 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Dat blijkt uit gegevens van LinkedIn, waarin geen vacatures van de dochterondernemingen van Meta, zoals WhatsApp en Oculus, zijn opgenomen. In maart had Meta 111 open vacatures met de vermelding 'jurist' op LinkedIn.

De socialemediagigant huurt ten minste twee senior juristen en nog drie andere juristen in, allemaal met ervaring in geschillen op het gebied van mededinging, regelgeving en naleving van Europese wetten..

Eén vacature voor een directeur mededingingsbeleid in Europa vermeldt expliciet dat de kandidaat gaat werken aan de Digital Markets Act.

Andere vacatures zijn minder expliciet en hebben het over de mogelijkheid om deel uit te maken van een "groeiend juridisch team" in een van de Europese hubs van Meta. Twee vacatures voor jurist op het gebied van Europese regelgeving noemen activiteiten op het gebied van "precedent scheppend regelgevingsonderzoek."

"De beschikking over een scala aan mensen met specifieke expertise helpt om te zorgen dat ons beleid en onze complianceprocessen effectief en up-to-date zijn en voldoen aan nieuwe en zich ontwikkelende wettelijke verplichtingen", aldus een woordvoerder van Meta. "We hebben actief opgeroepen tot nieuwe regelgeving om hoge normen te stellen voor het hele internet, zodat bedrijven veel van deze belangrijke beslissingen niet alleen nemen."

Van de grote vijf - Meta, Alphabet, Apple, Amazon en Microsoft - is Meta het meest openlijk bezig met het uitbouwen van zijn juristenteam in Europa en het werven voor senior functies.

Google heeft negen vacatures voor 'associate legal counsel' in het bredere EMEA-gebied voor juridische kwesties. Microsoft neemt een nieuwe hoofdlobbyist en een senior jurist voor mededinging en regelgeving in dienst, beide in Londen. Apple heeft drie vacatures voor in Europa gevestigde juristen.

Techbedrijven zoeken juristen voor zowel advies als lobbywerk

Er is onder grote techbedrijven momenteel vraag naar juristen die de gevolgen van de DMA kunnen duiden, aldus recruiter Bianca Adams-Thomond van het internationale wervingsbureau voor juristen Major, Lindsey & Africa.

Er is actieve belangstelling bij techbedrijven Europa voor advocaten met expertise in mededingingskwesties, maar die kunnen ook lobby- en communicatietaken vervullen.

"Wanneer bedrijven hiernaar kijken, willen ze niet alleen advocaten inhuren die zich hierop voorbereiden, maar denken ze aan het inhuren van advocaten met kennis van de mededingingswetgeving die tegelijk ook een algemene rol kunnen vervullen", aldys Adams-Thomond.

De Europese Commissie zegt dat ze haar eigen juridische ploeg klaarstoomt om monopolistische praktijken van techbedrijven aan te pakken. Thierry Breton, EU-commissaris voor de interne markt, bevestigde afgelopen week dat een nieuwe afdeling 100 en 150 nieuwe mensen zal werven voor deze taak.

Voor het succes van de DMA is het van essentieel belang dat de nieuwe juridische afdeling van de Europese Commissie over voldoende middelen beschikt. Anders "bestaat het gevaar dat relevante zaken worden geseponeerd", aldus Mundt van het Duitse Federale Kartelbureau in een e-mailwisseling met Insider.

Nieuwe Europese wet voor digitale diensten moet zich nog bewijzen

Het optreden van de EU tegen dominante techbedrijven markeert een grote verandering ten opzichte van de afgelopen tien jaar. Toen werd vooral Google aangepakt. Het bedrijf kreeg het vaakst te maken met mededingingsonderzoeken en werd in aangeklaagd voor een totaalbedrag van 8 miljard dollar voor illegale praktijken.

Om dat cijfer in perspectief te plaatsen: Alphabet, het moederbedrijf van Google, rapporteerde 20,6 miljard dollar winst in het laatste kwartaal van 2021.

Critici zeggen dat EU-politici te laat aandacht zijn gaan besteden aan concurrentiebeperkende praktijken van Big Tech. "Ze [politici] hebben geen idee waar ze mee te maken hebben," zegt John Strand, een politiek consultant.

De overname van het gamebedrijf Activision Blizzard ter waarde van 69 miljard dollar door Microsoft zorgde begin dit jaar voor grote krantenkoppen. Wat minder de aandacht trok, waren de vele kleinere deals van techbedrijven, die hen helpen om beetje bij beetje een groter marktaandeel te vergaren.

Alleen al in 2021 sloot Alphabet 22 deals, Microsoft 56 en Amazon 29 - allemaal de hoogste aantallen in 10 jaar voor de bedrijven, meldde CNBC. Tussen 2018 en 2021 deed Facebook ten minste 21 overnames.

Of de nieuwe Europese wet de oplossing is voor Europa's technologielandschap is de vraag.

Sommige handhavingsmechanismen in de DMA brengen nieuwe juridische vragen met zich mee. Denk hierbij aan de vraag of een techbedrijf een "poortwachter" is en of de verplichtingen die de DMA oplegt evenredig zijn.
"Zaken kunnen nog steeds ingewikkeld zijn en langdurige gerechtelijke procedures met zich meebrengen," aldus Mundt.

"Het probleem is: zoveel tijd heb je niet in de digitale economie wanneer markten zeer dynamisch zijn", voegde hij eraan toe. "Sommige mensen denken dat de DMA zichzelf zal afdwingen. De wet probeert een universele oplossing te zijn en ik geloof zeker dat het een krachtig instrument zal zijn."

LEES OOK: Mark Zuckerberg deelt een advies dat een ex-topman van Yahoo aan hem gaf, toen hij Facebook opbouwde: ‘Je mag zelf kiezen wat er niet lekker draait bij je bedrijf’