Meer dan de helft van een snel groeiende groep zelfstandige ondernemers heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Een groep zelfstandigen heeft daarom het Broodfonds, een alternatief voor een reguliere verzekering, ontwikkeld.

Dat werd maandag bekendgemaakt.

Volgens de oprichters was een ruimer aanbod voor zelfstandigen om inkomensverlies bij ziekte tegen te gaan hard nodig. Een reguliere verzekering zou vaak duur zijn en niet transparant. “Mensen willen graag weten waar hun geld precies naartoe gaat, maar dat is bij verzekeraars lastig te achterhalen”, zei oprichtster Biba Schoenmaker.

Het Broodfonds werkt met groepen van meer dan twintig ondernemers die zelfstandig opereren en ondersteuning krijgen van professionals van het fonds. Iedereen uit de groep zet maandelijks een bedrag opzij waarmee zieke collega’s worden ondersteund. “Het systeem is gebaseerd op solidariteit en vertrouwen. Aangezien iedereen elkaar enigszins moet kennen, moet de groep niet groter zijn dan vijftig ondernemers”, vertelt Schoenmaker.

Eigen risico

Als ondernemers ziek worden, geldt een eigen risico van twee weken. Zieken krijgen vervolgens maximaal twee jaar lang 750, 1000 of 1500 euro per maand, afhankelijk van hun maandelijkse bijdrage. Deze bijdrage wordt elke maand op een eigen rekening gestort.

Daarnaast beheert de groep gezamenlijk het geld afkomstig van de 10 euro administratiekosten per ondernemer en de eenmalige bijdrage van 350 euro. Het is volgens de oprichters eenvoudig om in- en uit te stappen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl