De strijd tussen online brokers BinckBank en De Giro werd maandag gevoed met nieuwe cijfers.

BinckBank had ook in het derde kwartaal last van zwakkere marktomstandigheden vergeleken met vorig jaar. Het aantal transacties gedurende de zeer rustig verlopen zomermaanden nam met 5 procent af ten opzichte van de voorgaande periode, tot bijna 1,8 miljoen.

De winst, geschoond voor eenmalige posten, daalde met een zesde tot 6,4 miljoen euro.

Bij DeGiro was het beeld anders. Deze relatief jonge onlinebroker heeft het aantal klantaccounts flink zien groeien, zo maakte de onderneming maandag bekend.

DeGiro sloot de maand september naar eigen zeggen af met 128.000 klantaccounts, 78 procent meer dan een jaar eerder. Er werden in het derde kwartaal iets meer dan 16.000 accounts geopend.

In het derde kwartaal van 2016 waren er ruim 2,3 miljoen transacties, aldus DeGiro. Dat waren er bijna 100.000 meer dan een kwartaal eerder.

De onderneming behaalde in de periode tot eind september een winst van circa 1,5 miljoen euro. DeGiro, opgericht in 2008, is actief in zeventien landen. "Meer dan 50 procent van de klanten is nu afkomstig uit het buitenland", aldus Gijs Nagel van DeGiro.

Binck ziet zwakker marktsentiment

Binck zag in het derde kwartaal vooral een minder gunstige beleggersmarkt. "Het marktsentiment blijft in 2016 minder gunstig dan in 2015'', zei topman Vincent Germyns maandag. Het lagere aantal transacties is volgens hem vooral te wijten aan het feit dat veel beleggers de kat uit de boom kijken na het Brexit-referendum eind juni. ,,Een positieve ontwikkeling in het afgelopen kwartaal was de stijging van de netto-provisie opbrengsten per transactie doordat de gemiddelde orderwaarde per transactie hoger lag'', aldus Germyns.

Desondanks namen de provisiebaten ten opzichte van het tweede kwartaal met 8 procent af tot 24,8 miljoen euro. De toename van de rentebaten met 18 procent, dankzij investeringen in hypotheken, was onvoldoende om dat te compenseren. Daarnaast drukten hogere operationele lasten het resultaat.

De gecorrigeerde winst per aandeel bleef met 0,11 euro gelijk aan die in het tweede kwartaal. Dat is te danken aan het aandeleninkoopprogramma van 25 miljoen euro, dat in het derde kwartaal werd afgerond.

BinckBank zag het geadministreerd vermogen op kwartaalbasis met 5 procent toenemen tot 21,7 miljard euro. Het beheerd vermogen daarentegen daalde met 4 procent tot 1,4 miljard euro.

Verder liet BinckBank weten dat het in de loop van het vierde kwartaal uitspraken verwacht in een aantal procedures die klanten van vermogensbeheerder Alex hebben aangespannen bij klachteninstituut Kifid. In totaal heeft het bedrijf 193 claims ontvangen voor een totaalbedrag van 4,7 miljoen euro.