Door de verzwakking van het pond is de koopkracht van de Britse munt in euro’s de afgelopen 10 maanden fors gedaald. Het effect daarvan op aankopen van onroerend goed door Britten in de Europese Unie is goed merkbaar.

Het bedrag dat Britten hebben gespendeerd aan het kopen van huisjes in Europa is in de eerste drie maanden van dit jaar met ruim de helft gedaald, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat heeft betaalbedrijf Fexco becijferd.

Het gaat om een analyse van van ruim 500 transacties van Britse klanten in de eurozone die gedaan zijn via de betaalplatformen van Fexco. Nieuwe aankopen van vastgoed zijn dramatisch gedaald; Britten maken vooral geld over voor lopende hypotheken in de eurozone, onderhoud en beheerkosten.

Het absolute dieptepunt van de aankopen van Europees vastgoed lag in januari dit jaar. In maart trad enig herstel op. Momenteel wonen er zo’n 1,2 miljoen Britten in andere EU-landen.

Verzwakking Britse pond en onzekerheid Brexit

Politieke onzekerheid als gevolg van de Brexit en de daling van het Britse pond ten opzichte van de euro met ruim 10 procent, hebben Britse kopers kopschuw gemaakt, aldus directeur David Lamb van Fexco Corporate Payments.

Bij de politieke onzekerheid speelt ook de vraag mee of er veranderingen komen in de verblijfsstatus van Britse burgers in EU-landen na de Brexit.

Verder wachten veel Britten om financiële redenen af, aldus Lamb. “Niemand gaat een huisje in het buitenland kopen, als wachten mogelijk een betere deal oplevert. Grote aankopen worden uitgesteld, omdat veel potentiële kopers hopen op een verbetering van de wisselkoers.”

Lees ook op Business Insider