Oprichter Jeff Bezos van webgigant Amazon mag met een vermogen van 112 miljard dollar (omgerekend 91 miljard euro) dan wel de rijkste man op aarde zijn, de werknemers in zijn magazijnen zijn zo bang om hun baan te verliezen dat ze niet eens naar de wc durven gaan.

Gestresste medewerkers die rondrennen in de pakhuizen van Bezos, urineren in lege flessen omdat het toilet te ver weg is. Dit meldt onderzoeksjournalist James Bloodworth, die een boek schrijft over lage lonen in het Verenigd Koninkrijk en die daarvoor undercover ging in een distributiecentrum van Amazon in het Britse Staffordshire.

Bloodworth tegen The Sun: “Wie op de bovenste verdieping werkt, moet vier trappen naar beneden om naar het dichtstbijzijnde toilet te gaan. Mensen urineerden in flessen omdat ze bang waren gestraft te worden voor het verlummelen van tijd en hun baan te verliezen”.

Scherpe doelen in pakhuizen Amazon

Amazon staat erom bekend dat het monitort hoe snel magazijnmedewerkers producten uit de schappen halen en verpakken. Pauzes en targets zijn nauw omschreven. Wie z’n doelen niet haalt of langer pauzeert dan voorgeschreven is, krijgt strafpunten.

Uit een ander onderzoek onder Amazonwerknemers, dat maandag gepubliceerd werd, blijkt dat bijna driekwart van de pakketsamenstellers liever niet naar het toilet gaat uit angst om de doelstellingen te missen.

“[Targets] zijn enorm omhoog gegaan. Ik drink geen water omdat ik geen tijd heb om naar het toilet te gaan”, aldus een anonieme werknemer in de enquête.

Een ander zegt: “De targets gaan elk jaar omhoog. Ik heb geen twee extra benen om de 100 procent te halen, terwijl ik ook nog eens naar het toilet moet rennen tijdens de pauzes. 120 producten per uur inpakken is vreselijk zwaar werk”.

Lees ook op Business Insider

“Je moet twee producten per minuut inpakken. Je hebt geen tijd om water te drinken. Bovendien moet je daardoor naar het toilet”.

De enquête, samengesteld door werknemersplatform Organise, ontdekte ook dat werknemers beduidend meer gespannen zijn wanneer ze eenmaal bij Amazon werken.

Amazon ontkent beschuldigingen

Amazon werpt de beschuldigingen verre van zich af. tegen Business Insider verklaarde het bedrijf:

“Amazon biedt duizenden mensen in het Verenigd Koninkrijk een veilige en positieve werkomgeving met een marktconform salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden vanaf de eerste dag. We hebben geen bewijs dat de deelnemers aan de enquête bij Amazon werken en we herkennen de beschuldigingen niet als een accurate afspiegeling van de activiteiten in onze gebouwen”.

“We streven naar een fantastische werkomgeving voor al onze werknemers. Afgelopen maand werd Amazon op LinkedIn genoemd als het op zeven na meest gewilde bedrijf om te werken in het Verenigd Koninkrijk en de nummer één in de Verenigde Staten. Amazon biedt ook rondleidingen aan binnen haar distributiecentra, zodat klanten met eigen ogen kunnen zien wat er gebeurt nadat ze op Amazons website op ‘kopen’ hebben gedrukt.

Amazon zegt dat het niet bijhoudt hoelang werknemers naar het toilet gaan en dat de prestatiemaatstaven gebaseerd zijn op eerdere prestaties van werknemers. Volgens het bedrijf biedt het werknemers coachingtrajecten aan zodat ze zich kunnen verbeteren en dat het “discreet” omgaat m,et zaken als ziekteverzuim.

Amazon zegt ook dat het op de werkvloer gezondheidsondersteuning en fysiotherapie aanbiedt. Naast juridische, financiële en arbeidsgerelateerde begeleiding.