De spoedwetgeving waarmee het Britse Lagerhuis een vertrek van het VK uit de Europese Unie wil voorkomen, komt geen seconde te vroeg. Vanaf dinsdag gaat het House of Commons een aantal weken dicht.

De wekenlange schorsing van het Britse parlement begint na de zitting van maandag. Dat heeft de woordvoerder van de Britse premier Boris Johnson bekendgemaakt.

Het Britse Lagerhuis komt maandag nog bijeen, maar wordt daarna naar huis gestuurd tot de troonrede van de koningin. Die vindt op 14 oktober plaats. Het parlement heeft door de schorsing minder vergadertijd.

Tegenstanders van premier Johnson hebben tevergeefs geprobeerd die schorsing via de rechter tegen te houden. Zij vinden dat Johnson zijn bevoegdheden misbruikt om het parlement op een zijspoor te zetten in de aanloop naar de Brexit, die over 52 dagen moet plaatsvinden.

De parlementariërs waren vorige week teruggekomen van zomerreces en moeten het werk nu dus weer staken. Het is de oppositie en opstandige Conservatieven nog wel gelukt in sneltreinvaart een wet door het parlement te loodsen die een Brexit zonder deal moet voorkomen.

Wet die no deal-Brexit blokkeert door het parlement

De regelgeving is bedoeld om premier Johnson te dwingen om Brexituitstel te vragen aan de EU als hij op 19 oktober nog geen nieuwe Brexitdeal rond heeft.

De premier heeft er geen geheim van gemaakt dat hij niet wil vragen om verschuiving van de Brexitdeadline. Hij zegt op 31 oktober de EU te willen verlaten, met of zonder deal.

Grens tussen Ierland en Noord-Ierland bij no deal-Brexit

Johnson heeft maandag beloofd dat tussen Noord-Ierland en Ierland nooit grenscontroles zullen komen. Dat zei hij voorafgaand aan overleg met zijn Ierse ambtsgenoot Leo Varadkar in Dublin.

Het vraagstuk hoe de Noord-Ierse grens openblijft na de Brexit is tot nu toe het grootste struikelblok voor een scheidingsakkoord met de Europese Unie.

Johnson liet weten geen grote doorbraak te verwachten na het overleg met Varadkar. De Ierse minister-president liet op zijn beurt weten alleen genoegen te nemen met harde garanties over de grens met Noord-Ierland. "We zullen er niet mee akkoord gaan als juridische garanties worden vervangen door beloftes."

De grens tussen Noord-Ierland en Ierland wordt na de Brexit een buitengrens van de EU, waardoor er in principe controles moeten plaatsvinden. Tegelijkertijd moet die grens openblijven volgens het Goede Vrijdagakkoord, dat in 1998 een einde maakte aan decennia aan twisten tussen pro-Ierse katholieken en Londen-gezinde protestanten in Noord-Ierland.

De tijdelijke oplossing die Johnsons voorganger Theresa May met de EU overeenkwam, de zogeheten backstop, stuitte in het Britse parlement op onoverkomelijk verzet. Brexit-voorstanders vreesden dat het Verenigd Koninkrijk door die regeling alsnog jaren aan EU-regels gebonden zou blijven.

Johnson vindt de backstop een gruwel en liet na zijn aantreden weten geen akkoord met de EU te sluiten als Brussel blijft vasthouden aan die regeling. Ierland eist evenwel een geloofwaardige vervanging van de backstop. "In afwezigheid van alternatieve afspraken betekent geen backstop geen deal voor ons", zei Varadkar.

LEES OOK: Britse minister Amber Rudd stapt op uit onvrede met beleid premier Boris Johnson