De Britse operazangeres Anna Patalong maakte zaterdag een statement tegen de Brexit door bij een concert in de fameuze Royal Albert Hall in Londen een geel-blauwe jurk te dragen met daarboven een ketting van gouden sterren die gezamenlijk de EU-vlag symboliseren.

Maar op zondag had ze op aandringen van de producer van het concert, Raymond Gubbay, weer gewoon de rode jurk aan die ze tijdens eerdere optredens droeg.

“Het is een moeilijke tijd voor de muziekgemeenschap, omdat de vrijheid van verkeer en personen essentieel is om ons beroep uit te oefenen. Veel van ons hoppen van contract naar contract en dus is iedereen erg bezorgd over wat er gaat gebeuren”, vertelt Patalong tegen The Guardian. Ze had voorafgaand aan het optreden van zaterdag meegedaan aan de anti-Brexit-betoging in Londen.

Het productiebedrijf had een klacht gekregen over de jurk van iemand uit het publiek, maar stelt dat dat niet de reden was om Patalong te vragen hem niet meer aan te doen. CEO Anthony Findlay van het bedrijf laat aan The Daily Telegraph weten: “Wij bieden geen podium voor politieke zaken. Dat hebben we nooit gedaan en zullen we ook nooit doen.”

De man van de zangeres klaagde op Twitter over de berisping. Volgens hem werden de kleuren van de jurk als “te provocatief” gezien. Hij zegt dat het verbieden van bepaalde kleding een gevaarlijke ontwikkeling is: “Als we over een jurk al zeggen ‘Oh, hier zal iemand wel eens aanstoot aan kunnen nemen’, dan moeten we ons afvragen waar de grenzen komen te liggen in de toekomst.”

Maar volgens producent Raymond Gubbard paste de EU-jurk niet bij de bedoeling van de show ‘Classical Spectacular’, die al meer dan dertig jaar op de planken staat: “Deze show is voor veel mensen een traditie geworden […] Er is haar aangeraden weer de jurk te dragen die ze donderdag en vrijdag ook aanhad, omdat het nooit de bedoeling is geweest dat de show anders geïnterpreteerd zou kunnen worden dan het voorschotelen van prachtige muziek en een geweldig spektakel aan het publiek.”

The Royal Albert Hall is de laatste tijd al vaker het toneel geweest van anti-Brexit-uitingen. Zo kwamen meerdere bezoekers met een EU-vlag om zich heen gedrapeerd naar ‘The Last Night of the Proms’ en deelden pro-EU-muziekliefhebbers tijdens dat evenement ook duizenden EU-vlaggen uit.

Lees meer over de laatste Brexit-ontwikkelingen: