In onzekere tijden is het beter te sparen dan te investeren. Dat doen Britse ondernemers en mkb’ers momenteel bij de vleet. Ze vrezen een Brits vertrek uit de Europese Unie – een Brexit.

De peilers in het Verenigd Koninkrijk hebben het er druk mee. Hoewel er nog niet eens een datum geprikt is voor het EU-referendum, worden er wel zeer regelmatig polls gepubliceerd. Als de Britse bevolking zich morgen zou moeten uitspreken over wel of geen EU, dan zouden de kampen bijna exact even groot zijn. Maar ze moeten waarschijnlijk nog wachten tot het najaar van 2017.

Geen idee hoe duur Brexit is

Dat leidt tot de nodige onzekerheid. Ondernemers en mkb’ers zitten daarom liever op hun geld dan het uit te geven. Ze hebben geen idee hoe duur een vertrek van hun land – of beter gezegd: hun economie – uit de Europese Unie zou kunnen zijn. Volgens de Hampshire Trust Bank sparen de ondernemers. “Gemiddeld hebben ze meer dan 230.000 pond op hun rekening”, zegt CEO Mark Sismey-Durrant van de bank tegen Business Insider. Dat komt neer op ruim 310.000 euro.

Met de zorgen rond een Brexit komt er een einde aan een periode van politieke stabiliteit in Groot-Brittannië. “Onzekerheid over het EU-lidmaatschap en andere globale ontwikkelingen kunnen (…) de zin van bedrijven om te investeren ondermijnen”, zegt Sismey-Durrant.

11 miljard pond aan nieuwe handelstarieven

Vorige week nog bleek uit onderzoek dat het koninkrijk in het geval van een Brexit waarschijnlijk 11 miljard pond (14,8 miljard euro) meer kwijt zal zijn omdat handelstarieven omhooggaan. En dat is waarschijnlijk nog maar een deel van de rekening. Verschillende multinationals zijn al bezig met noodplannen om kantoren van Londen over te hevelen naar Brussel of Luxemburg. Dat zou minder belastingen en meer werkloosheid kunnen betekenen.

Nu profiteren de Britten van de open economie in de EU. De leider van de pro-EU-campagne, ondernemer Lord Stuart Rose, is van mening dat de Brexitters geen alternatief bieden voor de enorme voordelen van die interne EU-markt.

Minder economische groei

Hoe langer het referendum op zich laat wachten, hoe langer de onzekerheid zal duren. ING-ecnonoom James Knightley waarschuwde onlangs al voor 'twee jaar onzekerheid' voorafgaand aan de volksstemming. Heel concreet zou die neerkomen op een half procent minder economische groei in 2017.

Maar, gaf ING toe, de kans is aanwezig dat een Groot-Brittannië in de EU dat uiteindelijk weer inhaalt. Als de Britten pro-EU stemmen én Cameron een sterkere positie voor zijn land weet te veroveren, kan de groei in 2018 naar 3,8 procent schieten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl