Europese nationaliteiten zijn veel waard. Dat is te danken aan de stabiliteit binnen de lidstaten, maar ook aan het feit dat de inwoners zich over en weer kunnen vestigen. De Britten gaan flink inleveren bij een Brexit.

De campagne in aanloop naar het Brexit-referendum is in volle gang. En de voorbereidingen op een negatieve uitkomst ook al, want op basis van cijfers van The Bank of England blijkt dat in de voorbije zes maanden 77 miljard pond (98 miljard euro) het Verenigd Koninkrijk heeft verlaten. Dat is de grootste kapitaalvlucht sinds de kredietcrisis van 2009, schrijft SkyNews.

Minder geld voor de Britten dus, die zich straks na een Brexit ook minder makkelijk in Europa zullen kunnen vestigen. De waarde van hun nationaliteit gaat drastisch afnemen, blijkt uit deze infographic van The Economist.

In de eerste zogenoemde ‘nationaliteitkwaliteitindex’ van onderzoeksbureau Henley & Partners zijn de meeste landen ter wereld vergeleken op twee vlakken: kwaliteit van leven en stabiliteit in eigen land én de mogelijkheden om in een ander land een goed bestaan op te bouwen. Die twee eigenschappen vormen volgens het bureau de waarde van een nationaliteit. Als voorbeeld geeft het Rusland. Burgers van dat land kunnen dan wel visumvrij naar honderd landen reizen, dat zijn kleinere en vaak zwakkere economieën.

EU voert lijst aan

De EU-landen voeren de lijst aan, plus Noorwegen, IJsland en Zwitserland die onderdeel vormen van de economische unie. Nederland staat op de negende plaats, nét onder Zwitserland en Frankrijk. Duitsland, Denemarken en Finland vormen de top 3. Het vrije verkeer van personen en goederen binnen de Europese Unie verklaart de hoge plekken voor relatief arme landen als Roemenië en Litouwen. Ook is de stabiliteit in de EU hoog.

De Verenigde Staten zijn het eerste land buiten Europa, zelfs onder Bulgarije, mede omdat de veiligheid te wensen overlaat door de overzeese oorlogen en het nucleaire arsenaal.

Voor de Britten, terug te vinden op de elfde stek, staat er veel op het spel. Ze zouden volgens de maker van de ranglijst wel eens Europese hekkensluiter kunnen worden. Als de Britse bevolking op 23 juni stemt om de EU te verlaten, schat Dmitri Kotsjenov dat het Verenigd Koninkrijk in een volgende ranking terug zal vallen naar de dertigste plaats, de laagste plaats voor een Europees land qua 'nationaliteitswaarde'.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl