De Britse koning Charles III is ook het staatshoofd van ondermeer Australië, maar zijn hoofd zal niet op Australische bankbiljetten prijken. Op de 5 dollar biljetten staat nu nog het hoofd van koningin Elizabeth II, maar zij wordt vervangen door een ontwerp dat ‘de inheemse cultuur eert’, zo maakte de Australische centrale bank bekend.

Het biljet van 5 dollar is het enige papiergeld in Australië met de beeltenis van een Britse vorst. De bankbiljetten met een afbeelding van Elizabeth die al in omloop zijn, blijven een wettig betaalmiddel.

De dood van koningin Elizabeth op 8 september vorig jaar leidde tot openbare rouw in Australië, maar was ook aanleiding voor veel Australiërs om op te roepen tot afschaffing van de monarchie. Australië is een constitutionele monarchie, een democratie met Charles III als staatshoofd. Sommige inheemse groepen protesteerden ten tijde van de rouw om Elizabeth tegen de destructieve invloed van het koloniale Groot-Brittannië.

De beslissing om geen beeltenissen van Britse monarchen meer op bankbiljetten te plaatsen wordt volgens de centrale bank gesteund door de centrumlinkse Labour-regering van premier Anthony Albanese, die voorstander is van een Australische republiek.

Voor het ontwerp van het nieuwe biljet zal de inheemse bevolking worden geraadpleegd, zodat "de cultuur en de geschiedenis van de oorspronkelijke bewoners" geëerd worden, aldus de centrale bank. Het ontwerpen en drukken van het nieuwe biljet zal "een aantal jaren" in beslag nemen, aldus de bank.

LEES OOK: Koning Charles III is eigenaar van een merkwaardige mix van commercieel vastgoed: van 7 McDonald’s filialen tot een Apple store en een winkel van Victoria’s Secret