• De Britse kiescommissie moet onderzoek doen naar mogelijke illegale donaties aan de Conservatieven, eist Labour.
  • Insider onthulde vorige week dat de partij van Boris Johnson meerdere giften heeft ontvangen van bedrijven die niet meer bestaan.
  • De commissie kan boetes tot 20.000 pond per overtreding opleggen als de Conservatieven de kieswet hebben overtreden.

De Britse Labour-partij roept de kiescommissie op een “dringend onderzoek” in te stellen naar mogelijke overtredingen van de wet door de Conservatieven. Dit na een onderzoek van Insider waaruit bleek dat de partij van premier Boris Johnson tienduizenden ponden had ontvangen van bedrijven die niet meer bestaan.

In een brief aan het hoofd van de Commissie, Bob Posner, riep Labour-voorzitter Anneliese Dodds dinsdag op tot een onderzoek naar drie donaties van in totaal 20.000 pond aan de partij door twee bedrijven, Stridewell Estates en Unionist Buildings.

Volgens de wet mogen politieke partijen alleen donaties accepteren van bedrijven die geregistreerd zijn onder de Companies Act 2006, opgericht zijn in het Verenigd Koninkrijk en daar ook zakendoen.

De kiescommissie kan naar de rechter stappen en de donaties in beslag laten nemen als ze illegaal blijken. Ook kan de waakhond boetes tot maximaal 20.000 pond per overtreding opleggen.

Volgens Dodds is de wet voor politieke donaties “duidelijk”. Ze wijst erop dat partijen nadrukkelijk geadviseerd wordt om extra onderzoek te doen naar bedrijven die giften doen, onder meer door relevante documenten bij de Britse Kamer van Koophandel te checken.

Donaties van opgeheven bedrijven

Insider berichtte vorige week dat de Conservatieve Partij in november 2019 een gift van 10.000 pond had geaccepteerd van Stridewell Estates, een bedrijf dat in november 2016 is opgeheven. Directeur was vastgoedmagnaat en Tory-aanhanger Brian Gillies.

Een woordvoerder van Stridewell Estates had eerder tegen Insider gezegd dat “er sprake moet zijn van een vergissing […] Het is heel goed mogelijk dat het bedrijf dat heeft gedoneerd onjuist is geregistreerd.”

Lees ook op Business Insider

In juni 2017 werd een donatie van 6.000 pond van Unionist Buildings geaccepteerd door de lokale Conservatieve afdeling in Aldridge-Brownhills. Dat is het kiesdistrict van parlementslid Wendy Morton, tevens onderminister van Buitenlandse Zaken.

Unionist Buildings werd in januari 2017 ontbonden, vijf maanden voor de gift. In januari 2020 volgde er een donatie van nog eens 4.000 pond namens Unionist Buildings.

Labour eist actie

Labour-voorzitter Dodds eist dat de kiescommissie actie onderneemt. “Ik vertrouw erop dat u het ermee eens bent dat deze gevallen dringend moeten worden onderzocht om te begrijpen waarom bedrijven die officieel zijn ontbonden duizenden ponden aan donaties hebben gedaan aan de Conservatieve Partij en een zittend Conservatief parlementslid”, schrijft ze aan commissievoorzitter Posner.

Ze gaat verder: “Ik vertrouw erop dat elke inbreuk op de regels onmiddellijk zal leiden tot handhaving, als onderdeel van het vitale werk om het vertrouwen van het publiek in de regels voor de campagnefinanciering te behouden.”

Een woordvoerder van de kiescommissie vertelt aan Insider: “We kunnen bevestigen dat we een brief hebben ontvangen van parlementslid Anneliese Dodds, in haar hoedanigheid van voorzitter van de Labour-partij. We zullen binnenkort reageren.”

Wetgeving moet op de schop

Politiek experts zeggen ondertussen dat de wetten en regels voor politieke financiering moeten worden aangescherpt.

“De regels voor bedrijfsdonaties maken het te gemakkelijk om geld van onbekende herkomst de Britse politiek in te sluizen”, aldus Steve Goodrich, hoofd onderzoek en opsporing bij Transparency International UK. “Partijen zouden op zijn minst moeten controleren of hun bedrijfsdonateurs wel zakendoen in Groot-Brittannië, maar dat is zo’n lage drempel dat het bijna zinloos is.”

“De wet moet veranderd worden zodat politieke donaties van bedrijven alleen voort kunnen komen uit echte commerciële activiteiten”, aldus Goodrich.

Schimmige donatie door bedrijf van barones

Uit het onderzoek van Insider bleek ook dat bijna 10.000 pond aan de Conservatieve Partij werd gedoneerd door een bedrijf, Conservatives In, waarvan de toenmalige directeur barones Vere van Norbiton was, nu onderminister van Transport.

Na de donatie op 22 december 2016 diende Vere in februari 2017 een verzoek in om het bedrijf te schrappen. Volgens de vennootschapswetgeving moeten directeuren, wanneer zij de ontbinding van hun bedrijf aanvragen, bevestigen dat het bedrijf “op geen enkel moment in de voorgaande drie maanden […] handel heeft gedreven of anderszins zaken heeft gedaan”.

Insider heeft contact opgenomen met de kiescommissie en de Conservatieven voor commentaar.

De Conservatieven hadden eerder tegen Insider gezegd: “Donaties aan de Conservatieve Partij worden op de juiste en transparante wijze gedeclareerd bij de Kiescommissie en worden door hen gepubliceerd.”

Lees meer over de Britse politiek: