Britse politici en media debatteren weer volop over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk in de aanloop naar het referendum van 23 juni. In opiniepeilingen scoort het blijven-kamp weer iets beter.

De politieke partijen in Groot-Brittannië hervatten zondag hun campagnes voor het referendum over de vraag of het land in de EU moet blijven. De partijen staakten hun campagnes na de moord op het parlementslid Jo Cox donderdag.

Moord op Jo Cox

Het parlementslid van de linkse oppositiepartij Labour werd op brute wijze vermoord in haar eigen kiesdistrict ten zuidwesten van Leeds. De dader is volgens Britse media een 52-jarige werkloze man uit de buurt, Thomas Mair, met extreemrechtse ideeën.

De verdachte van de moord op Cox noemt zich ,,Dood aan de verraders, vrijheid voor Groot-Brittannië”. Mair antwoordde althans met die woorden op de vraag van de rechter hoe hij heet. Zijn antwoord lijkt een politiek motief te verraden. Mair verscheen zaterdag in Londen in de rechtszaal en werd officieel in staat van beschuldiging gesteld. Hem wordt onder meer moord, zware mishandeling en verboden wapenbezit ten laste gelegd.

De openbaar aanklager verklaarde dat Mair na zijn arrestatie tegenover de politie had gezegd dat hij een ,,politiek activist” was. Bij het neerschieten en neersteken van Cox zou hij volgens de aanklagers nationalistische kreten hebben geslaakt zoals ,,dit is voor Brittannië”, ,,hou Brittannië onafhankelijk” en ,,Britain First”. Dat laatste verwijst op een radicaalrechtse en nationalistische politieke beweging met die naam. Cox was voorstander van het in de EU blijven van Groot-Brittannië.

Tijdens huiszoeking bij Mair in Birstall zijn krantenartikelen over Cox ontdekt en materiaal dat over extreemrechtse en racistische groeperingen.

Campagne EU-referendum

In Britse media begonnen de campagnes zondag weer volop. Zo waarschuwde premier David Cameron bij de BBC nog maar eens dat een vertrek uit de EU een ,,grote vergissing'' is. In de Sunday Telegraph pleitte zijn partijgenoot Michael Gove juist voor een Groot-Brittannië zonder de 'Brusselse heerschappij'.

De vraag of Groot-Brittannië de Europese Unie moet verlaten, verdeelt Britse media. De rechtse Mail on Sunday schaarde zich zaterdag achter de campagne om in de EU te blijven, terwijl de Sunday Times lezers opriep voor een vertrek te stemmen.

Eerder kozen ook andere kranten al partij. Zo raadt The Times zijn lezers aan tegen een vertrek uit de Europese Unie te stemmen in het referendum van donderdag. De tabloid The Sun sprak zich juist uitdrukkelijk uit voor een brexit, evenals de Sunday Telegraph.

Brexit iets minder populair

In een nieuwe opiniepeiling over de vraag of de Britten al of niet de EU vaarwel moeten zeggen, is een meerderheid voorstander van lidmaatschap van de EU, zo meldde het Britse persbureau Press Association zaterdag op basis van een peiling voor de krant Mail on Sunday.

Het gaat naar het zich laat aanzien om de eerste peiling sinds de brute moord op parlementslid Jo Cox die voor het lidmaatschap campagne voerde.

Van de ondervraagden zei 45 procent lid te willen blijven en 42 procent zei de unie te willen verlaten (Brexit). Voor de moord op de 41-jarige Cox leken de meeste peilingen juist aan te geven dat de voorstanders van de Brexit iets voor lagen op de tegenstanders.

Voor The Sunday Times is net ook een peiling uitgevoerd en daar waren nu iets meer ondervraagden voor lidmaatschap van de EU (44 procent) dan tegen lidmaatschap (43 procent). Volgens The Sunday Times heeft dat echter niets te maken met de dood van Cox, maar groeit de bezorgdheid over de waarschijnlijk dramatische economische gevolgen van de Brexit.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl