Het Verenigd Koninkrijk wil pas rond de jaarwisseling officieel overleg met Brussel voeren over een uittreding uit de Europese Unie.

Dat heeft de nieuwe Brexit-minister David Davis vrijdag gezegd. De EU dringt er juist op aan de onderhandelingen, die twee jaar mogen duren, zo snel mogelijk te beginnen.

Davis zei verder tegen het Britse persbureau PA dat de regering van de nieuwe premier Theresa May als eerste prioriteit heeft vrijhandelsverdragen te sluiten met de Verenigde Staten en China. Britse ondernemers krijgen dan toegang tot een vrijhandelszone die ,,bijna twee keer zo groot is als de EU”.

Wel is het aandeel van de Europese Unie in de Britse export veel groter dan dat van de Verenigde Staten en China samen. In de periode tot en met mei dit jaar exporteerde het Verenigd Koninkrijk voor bijna 92 miljard pond aan goederen. Het aandeel van de VS en China was een kleine 21 procent, tegen een aandeel van iets meer dan 50 procent voor de Europese Unie.

De Europese Unie is bovendien meer dan een vrijhandelszone. Ook het vrij verkeer van diensten en personen en kapitaal valt onder de interne markt. Bovendien kent de EU fiscale overeenkomsten die voorkomen dat bedrijven met vestigingen in meerdere landen dubbel worden belast.

Brexit: lonken naar China en VS

Wat betreft nieuwe handelsakkoorden buiten de EU hangt veel af van de prioriteiten van China en de Verenigde Staten. Het toekomstige economische gewicht van het VK wordt bovendien mede bepaald door de vraag of Schotland al dan niet onafhankelijk wordt.

President Barack Obama gaf op 22 april, vóór het Brexit-referendum, aan dat de Britten "achteraan in de rij"  zouden staan bij handelsbesprekingen, als ze zouden kiezen voor een Brexit.

De daadwerkelijke beslissing hierover komt bij een nieuwe Amerikaanse president te leggen. In november maken de Amerikaanse kiezers uit of dat Hillary Clinton wordt of Donald Trump.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl