Guy Verhofstadt, de leider van de Europese liberalen en een van de Brexit-onderhandelaars, wil vóór 2019 afscheid hebben genomen van het Verenigd Koninkrijk.

De Britse premier Theresa May zei eerder deze week rond maart 2017 de onderhandelingen te willen starten. Volgens de officiële procedure mag er maximaal twee jaar worden onderhandeld, iets langer dan de deadline Verhofstadt, dus.

De deadline van Verhofstadt is verder een beetje een open deur. De volgende Europese verkiezingen staan gepland voor 2019. Als de Britten dan nog niet zijn vertrokken, zou dat een “erg vreemde situatie opleveren”, aldus de Vlaamse liberaal.

Anderzijds is het voor de resterende Europese landen een mooi moment om een frisse start te maken, aldus Verhofstadt.

Brexit-onderhandelingen: niets voorkoken

De Brexit-onderhandelaar namens het Europees Parlement maakte dinsdag verder duidelijk dat er geen zogenoemde ‘vooronderhandelingen’ plaats zullen vinden. Er zullen dus geen gesprekken met de Britten plaatsvinden voordat zij de officiële procedure in gang zetten.

Het is nog altijd gissen naar de exacte gevolgen van de Brexit, omdat nog verre van duidelijk is hoe die eruit zal gaan zien.

Harde Brexit

Belangrijkste vraag is hoe de uitruil zal zijn tussen het vrij verkeer van personen en de toegang tot de interne markt van de Europese Unie. De Britse regering wil graag een speciale deal: méér controle op immigratiestromen en behoud van de voor de Londense City belangrijke toegang tot de interne markt.

Dit ligt echter gevoelig bij veel EU-landen die geen uitruil op dit punt zeggen te willen. Daarmee komt het scenario van een 'harde' Brexit op tafel, waarbij de Britten sterke controle krijgen over migratiestromen, maar van de interne Europese markt worden afgekoppeld. Dat laatste heeft mogelijk grote gevolgen voor de positie van Londen als financieel centrum.

Op financiële markten wordt het perspectief van een 'harde' Brexit niet positief ontvangen: de waarde van het Britse pond ten opzichte van de dollar bereikte donderdagochtend het laagste peil sinds 1985. Ook tegenover de euro leverde het pond in.