De Britse keuze voor een vertrek uit de Europese Unie veroorzaakt vrijdagochted een schokgolf op financiële markten.

De Britse centrale bank staat momenteel in nauw contact met de financiële instellingen in het land, in aanloop naar de opening van de financiële markten.

Naar verwachting opent de Britse beurs vrijdag scherp lager, nu Groot-Brittannië heeft gekozen voor een brexit. Het pond sterling zakte de afgelopen uren al naar het laagste niveau ten opzichte van de dollar sinds 1985. Omstreeks 07.10 uur (Nederlandse tijd) was het pond 1,3412 dollar waard.

De euro steeg bijna 7 procent ten opzichte van het Pond en noteerde op 0,8173 pond per euro rond half acht. Tegenover de dollar verloor de euro juist terrein, met een daling van 4 procent tot 1,0959 dollar per euro.

Zorg over valutaschok door Brexit

De Japanse minister van Financiën Taro Aso is erg bezorgd over de impact van een brexit op de wereldwijde economie. Hij wees er vrijdag tijdens een persconferentie op dat de valutamarkten momenteel extreem nerveus zijn.

,,Een stabiele valutamarkt is erg belangrijk'', aldus de minister die aangaf dat toezichthouders de zaak scherp in de gaten houden. Als het nodig is kan er ingegrepen worden, zo voegde hij toe. Aso wilde niet aangeven of dat inmiddels al is gebeurd.

De Japanse centralebankgouverneur Haruhiko Kuroda zei dat de Bank of Japan eraan werkt om de stabiliteit in de financiële markten te garanderen. Daarbij wordt samengewerkt met andere centrale banken en is er nauw overleg met autoriteiten ,,binnen en buiten Japan''.

Beurs Tokio verliest 7 procent

De beurzen in het Verre Oosten gingen vrijdag, met nog enkele uren handel voor de boeg, scherp omlaag. Zo kelderde de Nikkei-index in Tokio ruim 7 procent.

De yen dikte flink in waarde aan ten opzichte van de dollar, nu verschillende Britse media de voorstanders van de brexit hebben aangewezen als winnaar van het referendum. Dat zette exporteurs flink lager. Zo daalden Honda en Toyoya zo'n 10 procent en zakte Nissan 9 procent. Ook bankaandelen zakten scherp.

De Hang Seng in Hongkong speelde bijna 5 procent kwijt. De Britse bank HSBC, die daar een notering heeft, kelderde ruim 9 procent. Tata Steel ging in India 14 procent naar beneden.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl