Er zijn nog steeds grote verschillen van inzicht over de visserij bij de onderhandelingen over een handelsakkoord tussen de EU en het VK.

Het Europees Parlement had zondagnacht als deadline gesteld om een eventueel Brexit-akkoord nog voor het eind van het jaar goed te keuren.

Ook deze deadline is niet heel hard. Naar het zich laat aanzien wordt er maandag verder onderhandeld.

De onderhandelingen over een handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk overschrijden opnieuw een deadline, zegt een hooggeplaatste bron in het Britse kamp.

Een doorbraak in het moeizame Brexit-overleg bleef zondag uit, waardoor het Europees Parlement niet genoeg tijd meer heeft om een eventuele overeenkomst tijdig goed te keuren. De onderhandelaars gaan niettemin maandag verder.

De onderhandelingen “blijven moeilijk en er blijven belangrijke twistpunten”, zegt de Britse bron. “De teams hebben de hele dag onderhandeld en verwachten morgen verder te gaan.”

Het Europees Parlement had zondag middernacht als eindstreep gesteld, maar dat wordt dus niet gehaald. Omdat de instemming van het parlement nodig is voor een akkoord, leek deze deadline serieuzer dan eerdere, die even zo vaak werden overschreden als gesteld.

Maar de afgelopen dagen werd steeds vaker geopperd dat een akkoord op 1 januari ook voorlopig zou kunnen ingaan en pas nadien aan het parlement voorgelegd.

Als de EU en het VK er niet uitkomen, stuiten de onderlinge handel en verkeer vanaf de jaarwisseling op controles, heffingen en administratieve rompslomp. De Britten hebben de EU begin dit jaar officieel verlaten, maar houden zich tot 1 januari nog aan de EU-regels.

De Britse regering houdt het er volgens de BBC op dat de komende dagen, vóór Kerstmis, overeenstemming moet worden bereikt. "Nu de laatste dagen en uren voor de besprekingen zijn aangebroken, lijkt het steeds waarschijnlijker" dat het VK de EU zonder een akkoord verlaat, meent Londen volgens een Britse bron.

De EU zou "aanzienlijke" concessies moeten doen over visrechten. De EU wil veel minder opgeven van de vis die Europese vissers in Britse wateren mogen vangen dan Londen eist, en wil bovendien langer de tijd om daaraan te wennen.

De sector is maar klein en de belangen zijn dus beperkt. Maar het lot van de vissers heeft in zowel het VK als in landen als Frankrijk wel een grote symbolische waarde. En het is een van de weinige twistpunten waar vooral de EU wat te verliezen heeft.

De Britse regering verwijt de Europese Unie "onredelijke eisen" te stellen, zo zei minister van Volksgezondheid Matt Hancock zondag.

"We willen dat deze gesprekken leiden tot een positieve uitkomst", benadrukte Hancock. "Natuurlijk wil ik een deal, ik denk dat iedereen een deal wil. Maar helaas heeft de EU een aantal onredelijke eisen op tafel gelegd. Ze respecteren de uitkomst van het referendum niet."

In antwoord op de Britse kritiek liet hoofdonderhandelaar Michel Barnier van de EU zondag weten dat de Europese Unie omgekeerd ook van het Verenigd Koninkrijk respect verwacht voor haar soevereiniteit.

Europese vissers vrezen dat hun belangen worden opgeofferd voor Brexit-akkoord

Intussen zijn Europese vissers bang dat hun belangen worden opgeofferd voor een Brexit-deal. Berichten dat EU-onderhandelaar Barnier de Britten een betere visdeal heeft aangeboden vervullen de Europese Visserij Alliantie (EUFA) met afschuw. Volgens de belangenorganisatie worden vissers in de EU daarmee "voor de bus gegooid."

Het aanbod van Barnier komt er volgens mediaberichten op neer dat EU-vissers de komende jaren een kwart van hun omzet (in totaal jaarlijks 650 miljoen euro) van in Britse wateren gevangen vis zouden verliezen. Londen heeft dat naar verluidt afgewezen, en zou op circa 60 procent mikken.

"De vorm van een deal zoals die nu staat zou een enorme klap geven aan de Europese seafoodsector met meer dan 18.000 vissers en 3500 schepen, met een jaarlijkse omzet van 20,7 miljard euro", protesteert EUFA-directeur Gerard van Balsfoort in een verklaring.

Ondanks herhaalde beloften worden de belangen van vissers nu toch verkwanseld en dreigt het einde voor een groot deel van de industrie, vreest van Balsfoort. "Onze vissers moeten worden beschermd", zegt hij over de "klap in het gezicht".

Zonder akkoord verliezen EU-vissers overigens ook hun tot nu toe gegarandeerde toegang tot Britse wateren.

LEES OOK: Boris Johnson gedraagt zich als de voormalige onderdirecteur van een grote keten die de nadelen van een klein winkeltje niet accepteert