De Brexit moet nog komen, maar kostte Verenigd Koninkrijk al wel €153 miljard

De Britse premier Boris Johnson voerde campagne met de slogan 'Get Brexit done'.

De Britse premier Boris Johnson voerde campagne met de slogan 'Get Brexit done'.

De Britse premier Boris Johnson prijst de Brexit aan als kans om het Verenigd Koninkrijk tot bloei te laten komen, maar economen plaatsen daar vraagtekens bij. De keuze voor een toekomst buiten de Europese Unie kostte de Britse economie al 130 miljard pond, omgerekend 153 miljard euro. Dat berekenden onderzoekers van financieel persbureau Bloomberg.

Sinds een meerderheid van de Britten zich in 2016 voor een vertrek uit de EU uitsprak, zijn vooral de investeringen door ondernemers teruggelopen. Onzekerheid over de vertrekdatum en het al dan niet sluiten van een Brexitdeal zorgden ervoor dat bedrijven minder vaak in de buidel tastten.

De gifbeker is volgens Bloomberg-economen nog niet leeg. Hoewel de overtuigende verkiezingszege van de Conservatieven in december het Johnson gemakkelijker heeft gemaakt de Brexit door het Lagerhuis te loodsen, blijft de onzekerheid onder ondernemers en consumenten aanhouden. Dat zorgt naar verwachting dit jaar voor nog eens 70 miljard pond aan misgelopen economische groei.

‘Zonder Brexit groei VK 3 procent groter’

Voor hun berekening vergeleken economen de Britse groei met die van andere landen uit de G7, een groep van zeven geïndustrialiseerde landen en de EU. De economische ontwikkeling van die landen was tot het Brexitreferendum namelijk sterk verbonden met die van het Verenigd Koninkrijk. Dat gaf economen de mogelijkheid te schatten hoe groot de Britse economie zou zijn zonder de Brexit, en die was volgens hen 3 procent groter.

Om de politieke impasse in het Verenigd Koninkrijk te doorbreken werden op 12 december 2019 tussentijdse Lagerhuisverkiezingen gehouden. Door de overwinning van de Conservatieven ontstond er in het Britse parlement een stabiele meerderheid voor het uittredingsakkoord en voor vertrek uit de EU per 31 januari 2020.

LEES OOK: EU-voorzitter waarschuwt Boris Johnson dat volledige Brexit in 2020 echt niet gaat lukken – en hij wil juist géén verlenging van de overgangsperiode

Lees ook op Business Insider

[gravityform id="72" title="false" description="false" ajax="true"]
    * Ik krijg de nieuwsbrief en berichten via partners van Business Insider Nederland. Dit zijn partners op het gebied van personal finance die mij informatie op dit gebied kunnen toesturen. Een gedetailleerde omschrijving is te vinden in het privacystatement.