Eurosceptici en het Brexit-referendum worden ooit misschien wel als de redders van de Europese Unie gezien.

Uit een onderzoek van het Pew Research Center onder bijna 10.000 burgers uit 10 Europese landen, waaronder Nederland, blijkt dat de flinke dip in populariteit is omgekeerd nadat de Britten hebben besloten om uit de Europese Unie te stappen.

“Zelfs Britse kiezers, die met een krappe meerderheid voor een vertrek uit de EU kozen, staan positiever tegenover het in Brussel gevestigde instituut”, aldus Pew.

Het onderzoek toont aan dat een mediaan van slechts 18 procent in negen belangrijke EU-landen het voorbeeld van de Britten willen volgen.

De kans dat het Verenigd Koninkrijk zijn besluit terugdraait wordt steeds kleiner. De politieke chaos in het VK heeft premier Theresa May niet afgeschrokken. Volgende week beginnen de Brexit-onderhandelingen tussen de Britten en de EU, terwijl May ondertussen een minderheidsregering probeert te formeren met steun van de Noord-Ierse DUP.

De Britse Brexit-minister David Davis en de belangrijkste onderhandelaar namens de EU, Michel Barnier, hebben donderdag besloten dat de officiële scheidingsonderhandelingen op maandag 19 juni starten.

Dit zijn de grafieken:


Sinds 2010 is er geen politieke gebeurtenis geweest die zoveel heeft bijgedragen aan de populariteit van de EU onder zijn burgers. Hier zie je de piek in populariteit vlak na het referendum, zelfs in het VK. De Brexit heeft de neerwaartse spiraal omgekeerd.

Foto: Pew Research

Alleen in Griekenland, dat worstelt met een schuldencrisis, is men minder positief over de EU dan in het VK.

Foto: Pew Research

Een mediaan van minder dan één op de vijf mensen zegt dat ze willen vertrekken uit de EU. Veel mensen zijn wel voor een referendum over het EU-lidmaatschap.

Foto: Pew Research

Als er in die landen referenda worden gehouden, is het volgens Pew onwaarschijnlijk dat er voor een vertrek uit de EU wordt gestemd.

Foto: Pew Research

De Brexit wordt over het algemeen gezien als iets negatiefs voor de Britten. Een gemiddelde van 29% zegt het als iets positief voor het Verenigd Koninkrijk te zien.

Foto: Pew Research

In het Verenigd Koninkrijk is de generatiekloof het grootst. 76% van de jongeren is vóór de EU, tegenover slechts 43% van de 50+'ers.

Foto: Pew Research

Maar het is niet alleen maar goed nieuws voor de EU. Er spelen nog steeds gevoelige onderwerpen, met name als het neerkomt op immigratie, waar bijna iedereen voorstander is van nationale regels.

Foto: source Pew Research

Veel hangt af van Duitsland, dat volgens veel mensen te veel invloed heeft in de EU, maar desondanks geliefd is.

Foto: Pew Research