De brute moord op Labour-parlementslid Jo Cox heeft het Britse referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie een volstrekt onverwachte wending gegeven. De belangrijkste data voor de komende tijd om in de gaten te houden.
De campagnes van voor- en tegenstanders van het Britse lidmaatschap van de Europese Unie zijn stilgelegd, na de fatale aanslag van afgelopen donderdag op Labour-parlementslid Jo Cox. Zie hier voor meer details.
De campagne van het kamp dat Groot-Brittannië binnen de Europese Unie wil houden, wordt uitgesteld tot zondag. Nadat Labour had aangegeven niet eerder dan maandag weer campagne te voeren, besloot ook de rest van het Remain-kamp de activiteiten op te schorten.
De voorstanders van een zogeheten brexit, waarover donderdag een referendum wordt gehouden, hebben nog niet gemeld of ook zij wachten met campagne voeren. Maar enkele zaken staan wel vast. Een beknopt overzicht.
Donderdag 23 juni: Brits EU-referendum
Het blijven-of-vertrekken referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie wordt op 23 juni gehouden. De stembureaus zijn geopend tussen 8u ’s ochtends en 11u ’s avonds (Nederlandse tijd). De uitslag wordt vrijdag 24 juni in de vroege ochtend verwacht.
Vrijdag 24 juni: Rutte naar Brussel
Premier Mark Rutte is de ochtend na het Britse referendum over het EU-lidmaatschap in Brussel voor overleg over de uitkomst. Hij wordt ontvangen door voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. Ook EU-president Donald Tusk en Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement, zijn volgende week vrijdag bij het overleg. Rutte schuift aan in zijn rol als tijdelijk EU-voorzitter.
28 en 29 juni: top Europese regeringsleiders
Het resultaat van de volksraadpleging wordt ook besproken op de Europese top van regeringsleiders en staatshoofden die op 28 en 29 juni wordt gehouden in Straatsburg. Dan worden mogelijk besluiten genomen over hoe het verder moet, wat de uitslag ook is.
Brexit of geen Brexit
Als de Britten in meerderheid voor een vertrek uit de Europese Unie kiezen, de zogenoemde Brexit, breekt een periode van onzekerheid aan.
Enige houvast bij een winst van het Brexit-kamp is dat, zodra het Verenigd Koninkrijk een beroep doet op Artikel 50 van de Europese verdragen (verzoek tot uittreding), een tijdspad van twee jaar in werking treedt.
Afhankelijk van de politieke ontwikkelingen binnen en buiten het Verenigd Koninkrijk, moet in het Brexit-scenario blijken hoe snel de Britse regering om de tafel gaat met de andere EU-landen om te onderhandelen.
Stemmen de Britten in meerderheid vóór behoud van het lidmaatschap van de Europese Unie, dan hoeven er geen speciale afspraken te worden gemaakt. In prinicipe geldt dan het akkoord dat de Britse premier David Cameron eerder dit jaar sloot over de status van het Verenigd Koninkrijk binnen de Europese Unie.
Lees ook: Na de Brexit: dit zijn de 4 opties voor de Britten
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl