Een man die in IJsland vastzat omdat hij het brein zou zijn achter de grootste serie diefstallen ooit op het eiland, is ontsnapt.

De man wordt verdacht van het leiden van een bende dieven die eerder dit jaar 600 computers stal. Die extreem krachtige computers werden gebruikt om cryptomunten te genereren en hadden een waarde van omgerekend ruim 1,6 miljoen euro.

In verband met deze diefstal werden in februari dit jaar 11 verdachten gearresteerd, waaronder Sindri Thor Stefansson. Hij ontsnapte afgelopen dinsdag vroeg in de ochtend door simpelweg uit het raam van zijn cel te klimmen. Dat melden verschillende IJslandse media.

Geen hek om de gevangenis

De man zat in een licht beveiligde gevangenis om zijn proces af te wachten. Er staat zelfs geen hek om die gevangenis heen. Normaal gesproken leidt dat niet tot grote problemen – volgens The Guardian ontsnappen de gevangenen alleen om bier te drinken – maar in dit geval wel.

Nadat Stefansson uit zijn raam was geklommen, vluchtte hij naar het vliegveld en checkte hij onder een andere naam in voor zijn vlucht naar Zweden. Omdat hij binnen de Schengenzone bleef, hoefde hij geen paspoort te laten zien.

Bitcoinboef: zelfde vliegtuig als premier

Beveiligers van de gevangenis ontdekten de ontsnapping pas toen het vliegtuig waar Stefansson in zat, al hoog in de lucht hing. Volgens andere passagiers bevond toevallig ook de IJslandse premier Katrin Jakobsdottir zich aan boord van die vlucht. Zij was op weg naar een ontmoeting met de Scandinavische leiders en de Indiase premier in Zweden.

Tegen Stefansson is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd en in Zweden is de politie hard naar hem op zoek. In IJsland worden verschillende mensen ondervraagd, waaronder zijn partner. Mogelijk was er hulp van buitenaf bij de ontsnapping van Stefansson, maar er is verder nog niemand gearresteerd.

LEES OOK: Cryptobeurs Kraken vertrekt uit Japan – dit is de reden