De Franse president François Hollande doet zeer verrassend geen gooi naar een tweede termijn en zal niet meedoen aan de komende verkiezingen. Dat heeft hij donderdag in een televisietoespraak bekendgemaakt. De stembusgang staat gepland voor 23 april en 7 mei.

Hollande stond in zijn speech uitgebreid stil bij alles wat hij voor elkaar heeft gebokst tijdens zijn presidentschap en wat er allemaal is gebeurd sinds zijn aantreden in 2012 en bewaarde zijn aankondiging tot het allerlaatst.

“Ik ben mij vandaag bewust van het risico van een route die misschien niet genoeg steun krijgt’, zei een somber ogende Hollande. “Dus heb ik besloten geen kandidaat te zijn in de presidentsverkiezingen.”

Het besluit van Hollande komt als een verrassing maar zal binnen zijn partij als een zegen worden gezien. Hollande is volgens opiniepeilers bij het Franse volk zeer impopulair en zou al in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen uitvallen. De verdeelde Parti Socialiste (PS) is bezig een kandidaat te selecteren en die verkiezing ligt door Hollande’s besluit helemaal open.

Het is voor het eerst sinds het begin van de Vijfde Franse Republiek in 1958 dat een president niet herverkiesbaar is.

Eerste reacties

François Fillon die de voorverkiezingen van rechts won zegt in een eerste reactie dat Hollande hiermee aangeeft mislukt te zijn:

“Vanavond heeft de president van de Republiek met grote duidelijkheid zijn ‘mislukking’ toegegeven die hem niet toestaat door te gaan.”

De inmiddels partijloze presidentskandidaat Emmanuel Macron die als minister diende onder Hollande noemt het een “moedig en waardig” besluit.

De opiniepeilers in Frankrijk hebben de laatste tijd een slechte indruk gemaakt, zoals bij de voorverkiezingen voor de leider van de centrumrechtse Les Républicains. Ex-premier François Fillon leek in peilingen kansloos in de centrumrechtse voorrondes, maar hij won in november overweldigd en is de presidentskandidaat van Les Républicains geworden.

Andere kandidaten zijn Marine Le Pen van het populistische Front National (FN), de links-radicale Jean-Luc Mélenchon, de Groene Yannick Jadot en een ex-minister van Hollande, Emmanuel Macron die een gok waagt met zijn nieuwe beweging En Marche! (Op weg!).