Boskalis heeft in de eerste helft van het jaar flink last gehad van de moeilijke marktomstandigheden. Die zetten de winst en omzet van de maritiem dienstverlener en baggeraar flink onder druk.

Het concern realiseerde over de eerste zes maanden van het jaar een winst van 147,5 miljoen euro. Een jaar eerder kwam het resultaat nog uit op 306,5 miljoen euro.

De opbrengsten kelderden met 25 procent tot iets minder dan 1,2 miljard euro. Het bedrijf merkt daarbij op dat er in 2015 nog sprake was van een zeer drukke eerste jaarhelft. Het bedrijfsresultaat (ebit) kwam uit op 182,4 miljoen euro.

Banen geschrapt

Boskalis heeft veel last van de malaise in de olie- en gassector, die is ontstaan door de sterke daling van de olieprijs. Het bedrijf maakte daarom onlangs al bekend 650 banen te schrappen, waarvan 150 in Nederland.

De baggeraar gaat ook zijn vloot uitdunnen. Daarbij worden de komende twee jaar 24 vaartuigen uit de vaart genomen, waardoor minder personeel nodig is. Verder wordt “kritisch” gekeken naar het verlagen van de kosten van het wereldwijde kantorennetwerk.

Bij Boskalis werken in totaal ruim 8200 mensen, exclusief de werkgelegenheid bij samenwerkingsverbanden met andere ondernemingen. Het bedrijf werkt zowel met grote als kleine schepen aan uiteenlopende maritieme diensten. De totale vloot bestaat uit zeker duizend vaartuigen, die worden ingezet in 75 verschillende landen verspreid over zes continenten.

Mes is diep gezet

In een toelichting zei topman Peter Berdowski dat in de eerste helft van volgend jaar meer duidelijkheid zal komen over het kantorennetwerk. Hij wil nu niet speculeren over eventueel banenverlies. Ook zei hij niet te verwachten dat er nog verder moet worden ingegrepen in de vloot. "Het mes is diep gezet. Dat zou voldoende moeten zijn.''

De onderneming houdt er rekening mee dat het "huidige marktbeeld" enkele jaren kan duren. De orderportefeuille staat momenteel op 2,7 miljard euro. Boskalis denkt dat de operationele winst in de tweede helft van dit jaar de winst uit de eerste zes maanden zal benaderen.

Moeilijke markt

Volgens analisten van KBC Securities onderstrepen de cijfers van Boskalis de moeizame marktomstandigheden waar het bedrijf mee te maken heeft. Zoals verwacht was sprake van een scherpe daling van de resultaten.

Volgens KBC viel de omzet lager uit dan de consensus, maar waren de nettowinst en het operationeel resultaat boven verwachting. Verder biedt de outlook enige verlichting, aldus KBC. Het advies is accumulate.

ING meldde dat de resultaten en outlook in lijn zijn met de verwachtingen, terwijl de schuld hoger uitviel dan voorspeld. De opmerkingen van Boskalis over de lastige marktomstandigheden zijn realistisch en dus erg voorzichtig, aldus de bank die een buy-advies heeft.

Het aandeel Boskalis noteerde omstreeks 09.30 uur in de AEX 0,1 procent lager op 33,32 euro.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl