De rook van de enorme bosbranden die in Australië woeden, is over de Tasmanzee gewaaid en kleurt de lucht in Nieuw-Zeeland oranje, ook al ligt Nieuw-Zeeland bijna 2000 kilometer bij de kust van Australië vandaan.

Premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland heeft aangekondigd dat militairen naar Australië zijn gestuurd om te helpen bij de bestrijding van het vuur en herstelwerkzaamheden. Volgens The Daily Telegraph gaat het om drie helikopters en ongeveer 80 militairen.

De branden in Australië hebben tientallen mensen het leven gekost en duizenden huizen verwoest. Ook zijn miljoenen dieren omgekomen.

Auckland bushfire sky 1

Een wandelaar in Totara Park in Manukau, nabij Auckland in Nieuw-Zeeland, kijkt zondag naar de gekleurde lucht. Foto: Phil Walter/ Getty Images

Op dramatische foto’s is te zien dat de lucht bij Auckland, de grootste stad van Nieuw-Zeeland, wordt gedomineerd door een spookachtige oranje gloed. Dat is uitzonderlijk voor een land dat bekendstaat om zijn schone lucht en zorg voor het milieu.

Auckland bushfire sky 3

De lucht boven Auckland is oranje gekleurd door de natuurbranden in Australië, ongeveer 2.000 kilometer verderop. Foto: Fiona Goodall / Getty Images

Het Nieuw-Zeelandse ministerie van Gezondheidszorg heeft tegenover Radio New Zealand verklaard dat de rook de luchtkwaliteit waarschijnlijk niet beïnvloedt, omdat de rook in het bovenste deel van de atmosfeer zit, ver van de grond. Toch kunnen risicogroepen, zoals zwangere vrouwen, kinderen, mensen met astma en ouderen, negatieve gevolgen ondervinden.

Volgens Radio New Zealand heeft de politie van Auckland bewoners verzocht niet meer naar het alarmnummer te bellen over de oranje hemel.

De branden hebben ook andere gevolgen in Nieuw-Zeeland. Volgens The Washington Post heeft de rook gletsjers die normaal wit zijn, zoals de Tasmangletsjer en de Franz Josef gletsjer, een bruine kleur gegeven.

Het bosbrandenseizoen is ook begonnen in Nieuw-Zeeland, waar de brandweer al moeite heeft om sommige branden te bedwingen, meldt The Guardian.

Auckland bushfire sky 2

Een oranje gloed maakte de lucht in Auckland donker op zondagmiddag om 5 uur. Foto: Fiona Goodall / Getty Images

Terwijl de lucht in Nieuw-Zeeland oranje is gekleurd, woeden nog honderden branden in Australië, waar de zomer nog maar net is begonnen.

Auckland bushfire sky 4

Een snelweg in Auckland, overdag. Foto: Phil Walter / Getty Images

Behalve Nieuw-Zeeland sturen ook andere landen brandweerlieden om te helpen het vuur te bestrijden.

Maandag kondigde het Amerikaanse Bureau of Land Management aan dat brandweerlieden uit de staat Oregon - meer dan 12.000 kilometer bij Australië vandaan - worden gestuurd om te helpen, meldt The Oregonian. Ook worden brandweerlieden gestuurd uit Californië en Canada.

Auckland bushfire sky 5

Mensen in Totara Park in Manukau, bij Auckland, onder de oranje hemel. Foto: Phil Walter / Getty Images

LEES OOK: Deze Nederlandse viert Kerst tussen de bosbranden in Australië: ‘Je ziet zo veel ellende’