De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, zou weinig op hebben met een softe Brexit, waarbij het Verenigd Koninkrijk nauw verbonden blijft met de EU, maar geen zeggenschap heeft. In dat geval kan het Verenigd Koninkrijk net zo goed lid blijven van de Europese Unie.

Volgens de Britse tabloid The Sun heeft Johnson, een fervente Brexiteer, politieke bondgenoten verteld dat een Brexit die het VK buiten de Europese Unie zet, maar nauwe banden garandeert, een “volstrekte tijdsverspilling”  is. “Ik zou liever hebben dat we blijven, dan op die manier vertrekken.”

Boris Johnson gruwt van Noorse model voor Brexit

De website Politico bevestigt het bericht van The Sun maandagmorgen. Johnson heeft zijn politieke bondgenoten naar verluidt toevertrouwd dat premier Theresa May zich zal laten ‘afmatten’ door ambtenaren en overtuigd zal raken van een ‘slechte’  Brexit-deal. Johnson doelt hiermee het zogenoemde Noorse model. Of iets wat daarop lijkt.

Noorwegen is geen lid van de Europese Unie, maar heeft wel volledige toegang tot de interne Europese markt. In ruil daarvoor accepteert Noorwegen de vrijheid van goederen, diensten, kapitaal en personen en is het op vele vlakke gebonden aan EU-wetgeving.

Johnson houdt de komende weken naar verwachting een toespraak waarin hij zal pleiten voor een “liberal Brexit”, volledig los van de Europese Unie.

Afgelopen weekend stelde Brexiteer Nigel Farage tegenover de krant The Observer dat zijn kamp aan de verliezende hand is, omdat degenen die eigenlijk vóór het EU-lidmaatschap zijn de lakens uitdelen.

In het Britse parlement is werkgroep gevormd van parlementsleden die tot het Remain-kamp behoren, met leden uit verschillende partijen. Onder meer Chuka Umunna van Labour en Anna Soubry van de Conservatieve Partij horen tot deze werkgroep. Zij zullen vandaag een ontmoeting hebben met Michel Barnier, hoofdonderhandelaar namens de Europese Unie.

Lees ook op Business Insider

Voormalig UKIP-leider Farage zei afgelopen week tegen LBC dat hij zijn standpunt ten aanzien van een tweede Brexit-referendum heroverweegt. Farage denkt erover een tweede referendum te steunen, omdat het Leave-kamp zijns inziens opnieuw zou winnen.

LEES OOK: Farage: nieuw Brexit-referendum is prima, want we winnen toch weer