• De Britse premier Boris Johnson gooit zijn kabinet overhoop. Zeker zes bewindspersonen zijn donderdag vertrokken.
  • Opvallend is het vertrek van de Britse minister van Financiën Sajid Javid. Die heeft volgens Britse media zelf zijn ontslag ingediend.
  • Johnson zou Javid hebben opgedragen om al zijn naaste medewerkers de laan uit te sturen. Dat weigerde hij.

De Britse premier Johnson heeft donderdag zijn eerste ministers de deur gewezen met het oog op de Brexitonderhandelingen die binnenkort van start gaan. Johnson kondigde eerder al aan deze week zijn kabinet op de schop te nemen.

Verrassend is dat Sajid Javid, de minister van Financiën, zijn ontslag heeft ingediend, terwijl werd verwacht dat hij mocht blijven zitten.

Volgens Britse media heeft Javid zijn ontslag ingediend, omdat hij weigerde naaste medewerkers de laan uit te sturen in opdracht van premier Johnson. Volgens The Daily Mail is Javid woedend uitgevallen tegen een medewerker van de premier, Dominic Cummings, en heeft hij gezegd dat hij niet enkel in naam minister wil zijn.

Javid wordt opgevolgd door Rishi Sunak, die al aan de top van het ministerie werkzaam is. De 39-jarige Sunak is kleinzoon van immigranten uit India en was eerder investeringsbankier bij Goldman Sachs en werkzaam bij hedge funds. Hij werd in 2015 Conservatief parlementslid namens een kiesdistrict in het noorden van Engeland en hij heeft voor het vertrek van het land uit de Europese Unie gestemd.

Raab en Patel mogen waarschijnlijk aanblijven

Naast Javid moeten ook minister voor Noord-Ierland Julian Smith en Andrea Leadsom van Economische Zaken het veld ruimen. Ook Esther McVey (onderminister voor Volkshuisvesting) en Theresa Villiers (minister voor Milieu) vertrekken.

Vermoedelijk blijven Dominic Raab (Buitenlandse Zaken) en Priti Patel (Binnenlandse Zaken) op hun post. Wie binnenkort de openstaande ministerposten gaan vullen is nog onduidelijk. Als mogelijke kandidaten worden onder anderen Oliver Dowden, Kwasi Kwarteng, Victoria Atkins, en Lucy Frazer genoemd.

Johnson boekte in december een monsterzege bij de verkiezingen en loodste zijn land een maand later de EU uit. Dat heeft zijn positie veel sterker gemaakt, vooral met het oog op de aanstaande Brexitonderhandelingen.

Lees ook op Business Insider

Vermoedelijk wordt later donderdag meer bekend over het nieuwe kabinet van Johnson.

Lees meer over de Brexit: