Brexit-voorstander Boris Johnson is een grote kanshebber voor de opvolging van David Cameron als premier. Johnson probeerde vrijdag middelpuntvliedende krachten in het Verenigd Koninkrijk de kop in te drukken. En passant bleek ook dat Johnson geen snelle uittreding wil uit de Europese Unie.
In reactie op de uitslag van het EU-referendum, waarbij de Britten in meerderheid kozen voor een vertrek uit de EU, stelde Johnson: “Dit betekent niet dat Verenigd Koninkrijk minder verenigd is, noch dat het minder Europees zal zijn.”
Johnson speelt hiermee in op geluiden van Schotse zijde. Nicola Sturgeon, de eerste minister van Schotland en aanvoerder van Schotse Nationale Partij, was vrijdag fel: het Brexit-kamp heeft het Britse EU-referendum gewonnen, maar Schotland heeft in meerderheid voor behoud van het EU-lidmaatschap gestemd.
De komende tijd wil Sturgeon met meerdere partijen gesprekken voeren. Mocht het Verenigd Koninkrijk een artikel 50-procedure opstarten voor uittreding uit de EU, dan zal een nieuw referendum over de onafhankelijkheid van Schotland gehouden moeten worden, aldus Sturgeon. Ze wacht daarmee af wat Londen de komende tijd gaat doen.
Meteen onenigheid over uittredingsprocedure Britten
Johnson stuurde vrijdag ook aan op een vertragingstactiek. Hij ziet naar eigen zeggen geen reden om artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in werking te stellen. De onderhandelingen over de uittreding van Groot-Brittannië zouden geen haast hebben.
De Europese Unie verwacht juist dat de vertrekkend premier David Cameron ,,zo snel mogelijk'' artikel 50 van het Verdrag van Lissabon activeert waardoor de onderhandelingen over de voorwaarden van het Britse vertrek uit de EU kunnen beginnen. Dit stelden voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, EU-president Donald Tusk, Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement en tijdelijk EU-voorzitter premier Mark Rutte vrijdag na beraad over het Britse brexitbesluit.
Cameron zei eerder op de dag dat hij dat een taak vindt voor zijn opvolger, die pas na de zomer aantreedt.
Nadat artikel 50 van kracht is geworden, moet de uittreding volgens het verdrag in twee jaar worden afgerond. Maar Johnson lijkt de onderhandelingen te willen rekken om de gevolgen beter te kunnen opvangen.
foto: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl