Binnen het uur nadat Theresa May officieel was benoemd tot Groot-Brittanniës 76e eerste minister, begon informatie over veranderingen in het kabinet naar buiten te komen. De opvallendste benoeming was die van Boris Johnson tot minister van Buitenlandse Zaken.

De voormalige burgemeester van Londen en Brexit-pleitbezorger was aanvankelijk zelf in de race om Cameron op te volgen, maar haakte onverwacht af.

In een reactie op zijn nieuwe politieke post zei Johnson woensdag ook dat Groot-Brittannië “een groot succes kan maken van de nieuwe relatie met Europa en de rest van de wereld, en ik ben heel blij dat ik gevraagd ben daarin een rol te spelen.”

Volgens de kersverse Britse minister van Buitenlandse Zaken staan de Verenigde Staten vooraan in de rij voor het sluiten van handelsakkoorden. Johnson verwees daarmee spottend naar de opmerking die de Amerikaanse president Barack Obama eerder maakte. In april zei Obama dat indien de Britten voor een Brexit zouden kiezen, ze achter in de rij moeten staan voor het sluiten van nieuwe handelsakkoorden met de VS. De verdragen via de EU zouden dan niet meer voor Londen gelden.

Brexit-minister

Philip Hammond wordt minister van Financiën. Hammond (60) bezette onder Cameron de post Buitenlandse Zaken. George Osborne, de vertrekkende minister van Financiën, keert niet in het kabinet terug. Hij bezette die post sinds 2010.

De 52-jarige Amber Rudd, minister van Energie en Klimaatzaken onder de vorige premier, verhuist naar Binnenlandse Zaken, de post die May zelf sinds zes jaar bezette. Rudd krijgt door die benoeming te maken met immigratiezaken. Het belangrijke departement van Defensie blijft in handen van de 64-jarige Michael Fallon.

Het departement van Internationale Handel komt in de handen van Liam Fox, voormalig minister van Defensie en onlangs ook mededinger naar het leiderschap van de Conservatieve Partij. De 54-jarige politicus viel echter al in de eerste stemronde af. Hij kreeg niet meer dan zestien van de 330 parlementsleden achter zich.

Een bijzondere post is weggelegd voor de geroutineerde David Davis (67), die als minister wordt belast met het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.

Benoeming May

Theresa May werd woensdag benoemd tot premier van Groot-Brittannië door koningin Elizabeth. Dat gebeurde kort nadat de vorstin het ontslag van Cameron had geaccepteerd. May ging samen met haar echtgenoot Philip op bezoek bij de Britse vorstin.

Meteen na haar benoeming werd May gefeliciteerd door de Amerikaanse regering. Het Witte Huis verklaarde er het volste vertrouwen in te hebben dat de nieuwe Britse eerste minister in staat is de onderhandelingen over de Brexit goed te voeren.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl