Er is ruzie ontstaan in de top van de Duitse autofabrikant Volkswagen. President-commissaris Ferdinand Piëch, al 22 jaar een van de belangrijkste personen binnen Volkswagen, heeft het vertrouwen in CEO Martin Winterkorn opgezegd. Maar Winterkorn wil niet opstappen.

Dat meldt Reuters. Volkswagen is met een grote bezuinigingsactie bezig die miljarden euro’s moet besparen, om de winstgevendheid een boost te geven. Onder Winterkorn, de nu acht jaar de topman is, zijn de arbeidskosten enorm gestegen. Volgens Piëch is de oppositie in de Raad van Commissarissen bovendien aan het groeien omdat Winterkorn worstelt met verkopen in de Verenigde Staten en het lanceren van een nieuwe low budget-auto.

Winterkorn heeft sterke bondgenoten

Piëch en Winterkorn waren lange tijd twee handen op een buik. Winterkorn werd dan ook gezien als degene die Piëch zou opvolgen als president-commissaris. Maar Piëch, die binnenkort met pensioen gaat, zegt dat Winterkorn zijn plaats niet meer in kan nemen.

De CEO voelt zich echter gesteund door sterke bondgenoten. Vertegenwoordigers van het personeel bezetten de helft van de twintig zetels in de Raad van Commissarissen. Zij stemmen gewoonlijk als een blok, en Winterkorn heeft hun steun. Daarnaast heeft de deelstaat Nedersaksen twee zetels in de raad. Ook zij steunen Winterkorn.

Het personeel en Nedersaksen wijzen op de successen die onder Winterkorn zijn geboekt. De afgelopen jaren verdubbelde het aantal fabrieken tot boven de honderd en de verkopen stegen met 64 procent tot ruim 10 miljoen auto’s in 2014.

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl