De leider van de grootste politieke bondgenoot van Angela Merkel heeft aangekondigd dat zijn partij het tegen haar op gaat nemen als ze niet instemt met een maximum aan het aantal migranten dat het land binnenkomt.

Horst Seehofer, de leider van de Beierse Christelijk-Sociale Unie (CSU) zegt: “Zonder een jaarlijks plafond van 200.000 immigranten die Duitsland in mogen zal de CSU weigeren deel uit te maken van de volgende regering.”

Volgens Deutsche Welle zei Seehofer tegen persbureau DPA dat akls de kanselier niet instemt met een limiet voor 2017 dat ze CSU dan als oppositiepartij de verkiezingen ingaat.

Hoewel Merkel die voor een vierde termijn gaat als bondskanselier, beduidend strenger is geworden tegen vluchtelingen in de afgelopen maanden, weigert ze tot nu toe een quotum in te stellen.

Merkel is vastbesloten de steun terug te winnen die ze heeft verloren aan de anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland en heeft er op gewezen dat ze bereid is verder te gaan dan verwacht om de opkomst van het populisme tegen te gaan.

Eerder deze maand kondigde ze op het jaarlijkse congres van haar partij aan dat ze een boerkaverbod wil. Over vluchtelingen zei ze dat "een situatie zoals vorige zomer zich niet kan en mag herhalen. Dat is mijn politieke doel. "

Seehofer zegt dat hij er vertrouwen in heeft dat de bondskanselier van gedachten verandert over het vluchtelingenquotum en dat de maatregel Duitsland nog steeds in staat zal stellen de mensen op te nemen die het het hardst nodig hebben.

Russian President Vladimir Putin (R) shakes hands with Bavarian state premier Horst Seehofer during a meeting at the Novo-Ogaryovo state residence outside Moscow, Russia, February 3, 2016. De Russische president Vladimir Putin (R) met de Beierse premier Horst Seehofer. REUTERS/Alexei Nikolsky/Sputnik/Kremlin

Ondanks het langdurige bondgenootschap (de CDU en CSU vormen samen de conservatieve fractie in de Bondsdag) begon de relatie tussen Merkel en Seehofer af te brokkelen vanwege de manier waarop de bondskanselier de vluchtelingencrisis aanpakte. Seehofer was één van de grootste critici van het welkomsbeleid van Merkel richting vluchtelingen.

Beieren is één van de zwaarst door de vluchtelingencrisis getroffen regio's van Duitsland, omdat de meeste van de honderdduizenden vluchtelingen het land binnenkwamen via de zuidgrens met Oostenrijk nadat ze de nu gesloten Balkan-route hadden genomen vanuit Griekenland.

Seehofer kreeg kritiek vanuit Berlijn toen hij Vladimir Poetin in februari opzocht in Berlijn. Hij nodigde ook Donald Trump uit om Beieren te komen bezoeken net nadat hij verkozen was.