Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën snapt de kritiek op de straffen die zijn gegeven aan medewerkers van de Rabobank die betrokken waren bij gesjoemel met de Euribor-rente. Hij zei donderdag “niet onder de indruk te zijn” van de zelfregulering van de financiële sector in deze zaak.

De vier bankiers kregen geldboetes tussen de 750 en 3000 euro. Dat was de uitkomst van een schikking met toezichthouder Dutch Securities Institute (DSI), bleek uit onderzoek van het Financieele Dagblad. Het DSI is het zelfreguleringsorgaan van de Nederlandse effectenbranche.

“Ik snap heel goed de kritiek dat deze uitkomst wel erg mild is in verhouding tot de ernst”, zei Dijsselbloem. Maar hij vindt dat het tuchtrecht in de financiële sector een kans moet krijgen om zich te bewijzen. Er is op het gebied van zelfregulering in de sector al het “nodige veranderd”.

Zelf toezicht houden

Dertig Rabo-medewerkers waren betrokken bij het manipuleren van de Libor- en Euribor-rente. Zij ontlopen in Nederland strafrechtelijke vervolging. In het buitenland worden ex-medewerkers van de bank harder aangepakt.

In de Volkskrant stellen deskundigen donderdag dat het niet werkt om banken zelf toezicht te laten houden op hun gedrag. Marcel Pheijffer, hoogleraar accountancy aan Nyenrode, zegt in de krant dat de straffen tegen de Rabo-medewerkers “maatschappelijk gezien nauwelijks te verantwoorden en uit te leggen” zijn. Ze zijn er met de schikking volgens hem “erg goed” van afgekomen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl