Sinds vandaag kan de maximale boete voor berouwvolle zwartspaarders twee keer zo hoog uitpakken.

Wie nu nog geld in het buitenland heeft staan en niet van plan is dat op te geven, is een beetje dom. De boete voor inkeerders, zwartspaarders die hun verzwegen inkomsten alsnog opgeven, is met ingang van 1 juli verdubbeld.

Als je binnen twee jaar nadat je onjuist aangifte hebt gedaan opnieuw aangifte doet en het stiekeme buitenlandse vermogen aangeeft, krijg je geen straf. Je betaalt dan uiteraard wel de ontdoken belasting plus belastingrente, maar er volgt geen boete.

Wacht je langer met inkeren, dan staat je een zogeheten vergrijpboete te wachten. Die is nu verdubbeld naar 120 procent van de ontdoken belasting, plus uiteraard de niet-betaalde belasting zelf.

Boete voor zwartspaarders

Wat betekent dat concreet? Stel dat je een half miljoen euro al jaren op een Zwitserse bankrekening hebt staan en je besluit om dat vermogen toch maar aan te geven. Je had daar elk jaar 1,2 procent vermogensrendementsheffing over moeten betalen, ofwel 6.000 euro per jaar.

De maximale termijn waarop de Belastingdienst buitenlands zwart geld mag belasten is 12 jaar. Dat betekent dat je maximaal 12 keer 6.000 euro moet betalen ofwel 72.000 euro. Over de niet betaalde belasting moet ook belastingrente worden betaald. Die komt in dit geval uit op ongeveer 20.000 euro.

Over dat hele bedrag behalve de laatste twee jaar wordt maximaal 120 procent ofwel ruim 90.000 euro geheven. In totaal ben je dus bijna twee ton kwijt aan naheffingen.

Dat is veel geld voor een schoon geweten, maar het is niets vergeleken met wat je te wachten staat als je wordt gesnapt. Dan kan de maximale boete oplopen tot 300 procent van de ontdoken belasting. Dan gaat van de vijf ton in bovenstaand voorbeeld ongeveer twee derde naar de Belastingdienst, ofwel ruim drie ton.

De pakkans wordt ook steeds groter, zeker als Zwitserland als een van de laatste landen vanaf 2018 informatie over bankrekeningen van buitenlanders gaat delen met buitenlandse belastingdiensten.

Paul van der Kwast is onafhankelijk financieel planner en verdient geen geld aan de verkoop van financiële producten. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl