Tankopslagbedrijf Odfjell moet een boete van 3 miljoen euro betalen omdat het bedrijf jarenlang in strijd met de veiligheids- en vergunningsvoorschriften handelde.
Dat heeft de rechtbank in Rotterdam dinsdag geoordeeld.
Het Openbaar Ministerie (OM) had om een boete van drie miljoen euro gevraagd. Naast de forse boete eiste de aanklager een voorwaardelijke stillegging van het bedrijf als het de zaak niet aanpakt. Daar gaat de rechter niet in mee, omdat het voldoende vertrouwen heeft in de toezichthoudende instanties.
Ook lijkt er bij Odfjell wat veranderd, aldus de rechter. Niet langer zijn het alleen woorden, maar toont het bedrijf ook daden. ,,We gaan op de ingeslagen weg door”, zei directeur Theo Olijve na de uitspraak van de rechtbank.
Odfjell in het Rotterdamse havengebied lag langere tijd onder vuur. Het bedrijf, met 288 tanks voor de opslag van de meest gevaarlijke stoffen, werd vorig jaar grotendeels stilgelegd omdat het niet meer aan de veiligheidseisen voldeed.
Boete Odfjell
Directeur Olijve zei geschrokken te zijn van de ,,bijzonder hoge boete''. ,,Het is zondegeld. Maar het is net als met te hard rijden, dat moet je je eerder realiseren.'' Odfjell weet nog niet of het in beroep gaat tegen het vonnis. Daarvoor wil het bedrijf de uitspraak eerst beter bestuderen.
Ook het Openbaar Ministerie kon nog niet zeggen of het in beroep gaat. De opgelegde boete was conform de eis, maar justitie had graag gezien dat de rechter ook een voorwaardelijke stillegging had opgelegd. ,,We gaan eerst het vonnis bestuderen'', zei een woordvoerster.
Tanks Odfjell nauwelijks gecontroleerd
De tanks waren zeker 30 jaar lang niet gecontroleerd. Door de zogenoemde safety shutdown kon het bedrijf vrijwel geen laad- en losactiviteiten van trucks, wagons, binnenvaart- en zeeschepen meer uitvoeren.
In een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over het bedrijf werd dit jaar geconstateerd dat Odfjell 12 jaar lang kon doormodderen en toezichthouders kon afschepen met loze beloften.
Odfjell is in Rotterdam is feitelijk technisch failliet, betoogde de directie medio november tijdens de strafzaak. Iedere maand stort het moederbedrijf in Noorwegen geld om te kunnen overleven. Er is sinds de stillegging in juli vorig jaar 62 miljoen euro in de Rotterdamse nevenvestiging geïnvesteerd.
Odfjell-directeur Olijve stelde op 18 november tijdens een zitting van de strafzaak. "We hebben nog maar 40 procent van onze tanks in gebruik. Daardoor zijn we sterk verliesgevend. We dachten na enkele maanden weer volledig operationeel te zijn, maar dat lukte niet, omdat we verschillende tanks niet meer in gebruik gaan nemen, maar nieuwe tanks gaan bouwen.''
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl