Blokker is druk doende zijn speelgoedketens Bart Smit en Intertoys samen te voegen.

Dat melden bronnen uit de markt aan Retailnews.nl.

Tussen de ketens zou sprake zijn van een winkeloverlap van zeventig vestigingen, die gesloten worden. Steven van Nieuwenhuijzen is in juni aangesteld als directeur van de speelgoedtak om de integratie van beide formules in goede banen te leiden, aldus de bronnen.

Blokker Holding ontkent echter dat er sprake van zou zijn dat de Bart Smit-winkels zouden verdwijnen. “Retail is volop in beweging en we volgen alle ontwikkelingen”, aldus de woordvoerder. “Dit is echter volstrekte onzin.”

Speelgoed bij Kruidvat en Action

De Intertoys-formule beschikt over 303 winkels in ons land, terwijl Bart Smit 235 vestigingen telt. Blokker is daarnaast met 179 Maxi Toys-filialen actief in onder meer België. Gezamenlijk boekten de speelgoedketens in het boekjaar 2014 een netto-omzet van ruim 667 miljoen euro, 1,7 procent meer dan het jaar ervoor.

"Door de groei van online aanbieders is de concurrentie toegenomen", stelt de keten in zijn meest recente jaarverslag. Blokker heeft daarnaast last van ketens als Kruidvat en Action, die in toenemende mate speelgoed verkopen. Action werd afgelopen jaar door consumenten uitgeroepen tot beste speelgoedwinkel.

Concern sloot al 15 Bart Smit-vestegingen

Blokker Holding is in het laatste jaaroverzicht opvallend positief over de prestaties van Intertoys. "De omzet is zelfs harder gegroeid dan de markt", aldus het moederconcern. De keten profiteert daarnaast van assortimentsverbeteringen en "actieve sturing op een hoger rendement". Intertoys heeft volgens Blokker verder goed geanticipeerd op de online verkoop van speelgoed, wat geresulteerd heeft in een "forse omzetstijging".

Het detailhandelsconcern sloot vorig jaar al vijftien vestigingen van Bart Smit. Behalve in ons land heeft Bart Smit nog winkels in België en Luxemburg. Het is nog niet duidelijk of deze winkels openblijven. De formule kende met name in België door filiaalsluitingen en ‘fractionele omzetdaling’ naar eigen zeggen een moeilijk jaar.

Verkocht aan Blokker

De speelgoedketen werd in 1967 opgericht door Bart Smit, die de keten in 1985 verkocht aan Blokker Holding. Zoon Thomas Smit, algemeen directeur van Bart Smit, werd na het overlijden van Jaap Blokker gezien als mogelijke opvolger.

Uiteindelijk werd Roland Palmer aangesteld in bestuursvoorzitter, die eerder dit jaar opstapte. Het is nog niet bekend wie hem opvolgt of wat de gevolgen zijn voor Thomas Smit, die eerder dit jaar al terugtrad uit de raad van bestuur.

Lees ook op Retailnews.nl

'Kortingsoorlog maakt klant verslaafd aan aanbiedingen'

Ook Jumbo werkt aan maaltijdbox

'Zelfstandige winkeliers profiteren niet van opleving'

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl