Hoe rijk is de familie Blokker? Volgens zakenblad Quote hebben Els Blokker, de weduwe van wijlen Jaap Blokker, en Jaaps broer Albert beiden een vermogen van ongeveer 1,1 miljard euro.

Maar hoe rijk de familie echt is, valt niet met zekerheid te achterhalen.

Uit onderzoek van het Financieele Dagblad blijkt dat de familie Blokker systematisch een truc gebruikt om het daadwerkelijke vermogen te verhullen. Dat werkt zo.

In principe moeten alle bedrijven in Nederland jaarverslagen deponeren bij de Kamer van Koophandel. Er is echter een uitzonderingsregel: als een moederbedrijf zich garant stelt voor dochterbedrijven, hoeven die dochterbedrijven geen aparte cijfers te deponeren. Het moederbedrijf moet dan wel geconsolideerde cijfers openbaar maken.

Een groot deel van het vermogen van de familie Blokker zit volgens het FD in investeringsmaatschappij HB Capital. Dit bedrijf blijkt om de twee jaar een nieuwe holding boven de investeringsmaatschappij te plaatsen. Dat bovenste moederbedrijf moet in principe cijfers deponeren, maar heeft daar pakweg twee jaar de tijd voor.

Als binnen die twee jaar weer een nieuw moederbedrijf wordt gecreëerd heeft de bovenste holding ook weer twee jaar de tijd om cijfers bekend te maken. Enzovoorts...

Lees het volledige artikel over de boekhoudkundige truc van de familie Blokker bij het FD (€) »