Het vrachtverkeer tussen Frankrijk en het VK bij het Kanaal gaat woensdag weer van start.

Frankrijk en het VK hebben hierover een akkoord gesloten, nadat de grens enkele dagen dicht was vanwege zorgen over een Britse coronavariant.

Vanuit Nederland gaat de helft van het wegtransport naar het VK via veerdiensten.

De Britse en de Franse autoriteiten zijn overeengekomen dat ook vrachtverkeer dat nu nog stil staat aan de Britse zijde van het Kanaal Frankrijk weer in kan, meldt nieuwszender Sky News. Voorwaarde daarbij is dat er een sneltest bij de vrachtwagenchauffeurs wordt afgenomen, waarvan de uitslag negatief moet zijn.

De toegang naar Frankrijk was enkele dagen geblokkeerd uit vrees voor de verspreiding van een nieuwe gemuteerde variant van het coronavirus, die vooral in Groot-Brittannië voorkomt.

Eerder dinsdagavond maakte de Franse premier Jean Castex bekend dat Fransen en andere EU-burgers in Groot-Brittannië vanaf woensdag naar Frankrijk mogen reizen, maar alleen met een negatieve coronatest.

Het Britse leger, de Nationale Gezondheidsdienst (NHS) en bron- en contactonderzoeksteams gaan als onderdeel van het Brits-Franse akkoord meerdere testfaciliteiten inrichten in de zuidoostelijk regio Kent. Daar staan zo’n 2.800 vrachtwagens momenteel nog vast.

De Britse minister van Transport Grant Shapps reageerde dinsdagavond opgelucht. "We hebben vandaag goede vooruitgang geboekt met de Franse regering", aldus Shapps. Zijn ministerie stelt dat het met de sneltests mogelijk is om binnen een half uur een resultaat te hebben, terwijl dat bij een PCR-test 24 uur in beslag neemt. Het ministerie van Transport meldt dat de overeenkomst op 31 december wordt geëvalueerd.

Nederlandse vrachtverkeer naar VK gaat voor flink deel via veerdiensten

Vrachtwagenchauffeurs binnen de Europese Unie moeten worden vrijgesteld van reisverboden en test- of quarantaineverplichtingen als ze de grens overgaan. Dat vinden Nederlandse bedrijven die groenten en fruit telen en verhandelen. Alleen door goederenvervoer tussen lidstaten onbelemmerd doorgang te laten vinden, kunnen tekorten of lege schappen tijdens de coronacrisis worden voorkomen.

Branchevereniging GroentenFruit Huis roept overheden in de EU dan ook op het recente advies van de Europese Commissie aan lidstaten op te volgen.

In een reactie op de Franse sluiting van de grens voor alle reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, stelde het dagelijks bestuur van de EU dat werknemers voor goederenvervoer het beste kunnen worden uitgezonderd van reisverboden, verplichte coronatests of quarantaines. Het gaat om een advies, dus de uiteindelijke beslissing of dit wordt opgevolgd is aan nationale overheden.

De branchevereniging voor de transportsector Transport en Logistiek Nederland schaart zich ook achter het advies van de Europese Commissie. Directeur Jan Boeve vindt het belangrijk dat binnen alle lidstaten dezelfde regels gelden. "Een situatie zoals nu in het Verenigd Koninkrijk moeten we koste wat kost voorkomen." Tegelijkertijd vindt de organisatie het belangrijk beperkingen op te volgen als dat nodig is voor de volksgezondheid.

Vervoer vanuit Nederland is relatief ongedeerd gebleven door de blokkade van het grensverkeer tussen Frankrijk en het VK. Ongeveer de helft van het Nederlandse wegtransport naar het Verenigd Koninkrijk gaat via veerverbindingen. Daarvan is 90 procent onbegeleid, wat betekent dat truckers de vrachtwagenlading onbemand op de boot zetten en dat die aan Britse zijde weer wordt opgepikt.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) is het eens met het pleidooi. "Het is belangrijk dat het goederentransport ongehinderd kan doorgaan, zodat essentiële goederen snel op de plek van bestemming komen en onze schappen gevuld blijven." Daar heeft ze de afgelopen dagen ook in Europees verband voor gepleit.

LEES OOK: Reizigers uit het VK en Zuid-Afrika mogen binnenkort naar Nederland met een negatieve coronatest – maar ze moeten wel 10 dagen in quarantaine