• De blokkade in het Suezkanaal door een vastgelopen containerschip kan gevolgen hebben voor de winkelketens Blokker, Intertoys, BCC, HEMA en Action.
  • Vooralsnog kunnen de schappen worden gevuld met de grote voorraden die door de coronacrisis zijn ontstaan, maar de blokkade moet niet te lang duren.
  • Ook als de blokkade voorbij is kunnen opstoppingen van schepen bij havens voor problemen zorgen.

Grote winkelketens als Blokker, Action en HEMA kunnen problemen gaan krijgen bij de bevoorrading als de blokkade van het Suezkanaal veel langer gaat duren, met mogelijk lege schappen tot gevolg.

Momenteel hebben de winkelbedrijven nog geen hinder bij de bevoorrading door de opstopping in de belangrijke vaarroute voor containerschepen tussen Europa en Azië.

“Daar gaan we zeker last van krijgen”, zegt topman Michiel Witteveen van Mirage Retail Group, het moederbedrijf van onder meer de winkelketens Blokker, Intertoys en BCC. Vooralsnog zijn er geen tekorten omdat het bedrijf vanwege de coronacrisis met grote voorraden zit, aldus Witteveen.

Maar door de opstopping in het Suezkanaal door het vastgelopen containerschip Ever Given is er een grote vloot stil komen te liggen bij de belangrijke Egyptische waterweg, waaronder schepen geladen met spullen die voor de winkels van Blokker, Intertoys en BCC zijn bedoeld.

Volgens Witteveen wordt nu uitgezocht om welke producten het precies gaat die vastzitten in het Suezkanaal. Het winkelbedrijf bekijkt nu of bepaalde artikelen ingevlogen moeten worden om zo de klant te kunnen blijven bedienen.

Action heeft nog aantal weken voorraad

Ook als de blokkade van het Suezkanaal voorbij is, denkt Witteveen dat er nog hinder zal zijn. De havens lopen dan vol met schepen, wat weer voor opstoppingen bij het lossen van containers kan gaan zorgen.

Bij winkelketen Action heeft de opstopping nog geen impact op de bevoorrading, zegt een woordvoerder. Volgens hem zijn alle artikelen voor de komende weken al op voorraad in de distributiecentra. De gevolgen op de langere termijn zijn afhankelijk van de duur van de verstopping.

"Daar kunnen we nu nog niet op vooruitlopen, maar het zal alle bedrijven die gebruik maken van vervoer via zeevracht raken." In het algemeen geldt dat ongeveer de helft van de producten die Action verkoopt uit Azië komt.

HEMA heeft nog genoeg reserves

Winkelbedrijf HEMA zegt dat er nog genoeg reserves zijn om de schappen te vullen. De warenhuisketen haalt veel van zijn spullen uit Azië en is dus erg afhankelijk van bevoorrading via het Suezkanaal. "Het is geen goed nieuws voor de handel", zegt een woordvoerster dan ook over de opstopping.

Directeur Eus Peters van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) stelt dat het een "geluk bij een ongeluk" is dat door de lockdowns tegen de coronacrisis de voorraden van winkels goedgevuld zijn.

"Het is nog geen acuut probleem en we kunnen nog wel even vooruit." Als de blokkade van het Suezkanaal heel lang gaat duren "hebben we wel een echt probleem", aldus Peters. Dan moeten schepen namelijk om Afrika heen varen via Kaap de Goede Hoop, wat veel langer duurt en ook extra kosten oplevert.

De leveringsproblemen dreigen niet alleen in Nederland. Meubelconcern IKEA heeft bijvoorbeeld tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN gezegd dat er op de stilliggende schepen in het Suezkanaal ook containers vol met IKEA-producten zijn. De kwestie kan daarom ook de toelevering van de woonwarenhuizen van het Zweedse bedrijf raken. IKEA is in tal van landen in de wereld actief.

Lees meer over de blokkade in het Suezkanaal: