Een van ’s werelds grootste bitcoinbeurzen, Kraken, ligt al geruime tijd stil. Het handelsplatform ging woensdag op zwart voor een ruim van tevoren aangekondigde systeemupdate, maar is nog altijd niet terug in de lucht. Dat leidt tot grote zorgen bij sommige beleggers.

Op de eigen website laat Kraken weten tijdens de installatie een softwarefout te hebben ontdekt die lastig op te lossen blijkt. Het gaat om een ,,bug” die tijdens de wekenlange testfase met het nieuwe systeem niet aan het licht is gekomen. Het bedrijf probeert beleggers gerust te stellen en stelt dat hun geld veilig is.

De zorgen bij klanten zijn evenwel niet uit de lucht gegrepen. Het zou niet voor het eerst zijn dat een groot handelsplatform voor bitcoins of andere cryptovaluta’s door criminelen wordt gekraakt.

NiceHash, een marktplaats voor virtuele munten als de bitcoin, werd afgelopen december overvallen door hackers. Volgens CoinDesk, een onderzoekplatform voor cryptovaluta, zou er bij de diefstal mogelijk een digitale portemonnee met meer dan 60 miljoen dollar zijn gehackt.

Deze handelsfora voor cryptomunten hadden eerder problemen met hackers:

- Mt. Gox: Japans platform, opgericht in 2010, handelde rond 2014 ongeveer driekwart van alle bitcointransacties af. Werd in 2011 al eens gekraakt. Een hacker sluisde voor miljoenen aan bitcoins weg, waardoor de koers van de bitcoin kelderde naar 1 cent. De site en de bitcoin krabbelden op, maar begin 2014 ging het weer mis. De beurs ging plotseling op zwart en het bedrijf erachter ging failliet. De eigenaar zou er met de bitcoins van klanten vandoor zijn gegaan. Het zou gaan om 744.408 bitcoins, wat toen 365 miljoen dollar waard was. Nu zou het 9,3 miljard euro waard zijn.

- Flexcoin: Kort na de ondergang van Mt. Gox valt in 2014 ook het doek voor bitcoinbank Flexcoin. Hackers maken 896 bitcoins buit, toen bijna een half miljoen euro waard. Inmiddels zou dat ruim 11 miljoen zijn.

- Bitstamp: Een belangrijke en goed aangeschreven beurs, die begin 2015 slachtoffer wordt van een phishing-aanval. Hackers achterhalen de gebruikersnamen en wachtwoorden van de beheerder van de bedrijfssystemen. Ze halen ongeveer 19.000 bitcoins weg, toen enkele miljoenen waard, nu honderden miljoenen.

- Bitfinex: Hackers maakten vorig jaar 119.756 bitcoins buit bij de beurs Bitfinex. Die waren toen 58,7 miljoen euro waard en zouden nu 1,5 miljard euro waard zijn geweest. De koers van de bitcoin daalt met 20 procent.

- Ethereum: Hackers loeren ook op andere virtuele munten dan de bitcoin. Zo is de organisatie achter de ethereum, de tweede virtuele munt in de wereld, een paar maanden geleden gekraakt. Voor enkele tientallen miljoenen aan virtueel geld werd weggesluisd.