De strijd tussen de nummers één en twee op de cryptomarkt lijkt heviger te worden: de bitcoin versus ethereum.

Sinds eind 2017 kun je op Amerikaanse derivatenbeurzen handelen op termijncontracten voor de bitcoin. Met deze zogenoemde futures kan ook op koersdalingen worden gespeculeerd.

Afgelopen week meldde Business Insider dat de Amerikaanse beurs CBOE overweegt om futurecontracten voor de ethereum te lanceren, in marktwaarde de tweede cryptomunt ter wereld.

Wall Street-analist Tom Lee, een notoire bitcoinfan, is ervan overtuigd dat een koers van 25.000 haalbaar dit jaar haalbaar is voor de bitcoin,. Lee denkt dat de ethereumfutures de koers van de ether juist kunnen schaden en eigenlijk zijn grotere rivaal, de bitcoin, ten goede komen.

Zijn argumentatie luidt als volgt: speculanten die gokken op koersdalingen kunnen nu alleen nog bij bitcoinfutures terecht. Als er ook dergelijke contracten voor ethereum komen, zullen negatieve speculaties minder sterk op de bitcoin afstralen. Er kan dan namelijk ook gegokt worden op dalingen van ethereum.

Lees op finanzen.nl de volledige analyse over de imvloed van futurecontracten voor ethereum »

Ethereum heeft het extra zwaar in 2018

Een blik op de koersen van de bitcoin en ethereum laat zien dat laatstgenoemde harder is gedaald tegenover klassieke valuta zoals de dollar in 2018: de bitcoin staat per saldo op een min van 46 procent, tegen een verlies van 62 procent voor ethereum.

In marktwaarde gemeten heeft de bitcoin een omvang van van 125 miljard dollar, tegen ongeveer 30 miljard dollar voor ethereum.

Lees ook op Business Insider

Ethereum wordt veel gebruikt door ontwikkelaars van nieuwe cryptomunten als platform. Hiermee is de koers van ethereum ook gevoelig voor inschattingen over de slagingskansen van de honderden projecten voor toepassing van de blockchaintechnologie.

Volgens sommige analisten zorgt het platformkarakter van ethereum ervoor dat de koersverhouding tussen de bitcoin en ethereum een indicator is voor de stemming over de cryptomarkt als geheel. Wordt ethereum relatief duurder ten opzichte van de bitcoin, dan geldt dat als een teken van optimisme over de perspectieven van diverse cryptoprojecten. En vice versa.

Dit jaar lijkt het brede sentiment hoofdzakelijk negatief, als je afgaat op onderstaande grafiek. Te zien is dat je voor 1 ether begin dit jaar nog ongeveer tot 0,12 bitcoin kreeg. Inmiddels is dat gezakt naar 0,04 bitcoin per ether.

(klik voor uitvergroting; bron: coinmarketcap.com)