De koersen van cryptomunten knalden woensdagochtend omlaag. Een reden voor de plotselinge en brede daling van de markt is nog niet goed aan te wijzen.

De bitcoin begon de dag rustig op 7.350 dollar. In de loop van de ochtend leverde de munt eerst 200 dollar in. Dat ging erg snel, het kostte maar een paar minuten.

Kort voor de middag daalde de bitcoin verder en kwam onder de psychologische grens van 7.000 dollar. De bitcoin tikte even de koers van 6.984 aan, een verlies van 5,1 procent.

Maar niet alleen de bitcoin had het zwaar, ook andere cryptomunten kregen rake klappen. De bitcoin springt misschien het meest in het oog, andere munten met ook een grote marktkapitalisatie werden nog zwaarder getroffen. Dit zijn de koersverliezen rond de middag

Tegen half drie waren ze wel iets opgekrabbeld, maar de ether noteerde nog ruim 9 procent verlies. Bitcoin cash stond meer dan 10 procent lager. Het hele scorebord is hier te zien.

De verliezen zijn niet goed te verklaren, maar Tanya Abrosimova van FX Street wijst naar de bitcoinbeurs Shapeshift. Dat platform is populair omdat je er makkelijk munten om kan wisselen.

Een nieuw  registratieproces van die beurs zou bitcoinbeleggers mogelijk verontrusten. Dat zou volgens haar mogelijk een deel van de daling verklaren.

Lees ook op Business Insider

CEO Erik Voorhees van Shapeshift kan zich wel voorstellen dat beleggers balen dat ze persoonlijke gegevens moeten gaan verstrekken. Hij gunde ze ook liever hun ‘financiële privacy’, zei hij tegen FXstreet.

Het verlies van woensdag volgt op enkele dagen van sterke stijgingen van cryptomunten. Ze wisten te stijgen ondanks de afwijzing van beurstoezichthouder SEC van ETF’s, beleggingsfondsen die gebaseerd zouden worden op diverse cryptomunten.

Handel in ETF’s, beleggingsfondsen gekoppeld aan cryptokoersen, kan de markt en de acceptatie van de munten verbeteren, hopen veel crypto-aanhangers.