• Volgens oprichter Bobby Lee van cryptoplatform BTCC moeten beleggers in bitcoin zich bewust zijn van de roerige geschiedenis van de cryptomunt.
  • Lee denkt dat de bitcoin nog flink door zal stijgen om daarna dramatisch te crashen.
  • Toch is hij optimistisch over bitcoin op de lange termijn.

De bitcoin is in 2021 als een raket omhoog geschoten met een absoluut record van bijna 62.000 dollar in maart. Twaalf maanden daarvoor was de belangrijkste cryptomunt ter wereld nog minder dan 4.000 dollar waard.

Volgens analisten zijn de enorme geldhoeveelheden die overheden en centrale banken in de economie hebben gepompt een belangrijke oorzaak van de koersstijging van de bitcoin.

Oprichter Bobby Lee van cryptoplatform BTCC zegt tegen Insider dat de bitcoin de potentie heeft om in deze ‘bull markt’-cyclus tot 300.000 dollar door te stijgen. Lee vindt de bitcoin aantrekkelijk als opslag van waarde in een tijd dat de koopkracht van traditionele valuta onder druk kan komen te staan door het risico van inflatie.

Toch waarschuwt Lee, die recent een boek heeft geschreven over de bitcoin, dat kopers zich bewust moeten zijn van de enorm roerige geschiedenis van de cryptomunt.

“Veel beleggers stappen erin zonder op de hoogte te zijn van de geschiedenis”, zegt hij. “Zo is het leven toch? Mensen kopen vastgoed, zonder de geschiedenis van zeepbellen op de huizenmarkt te kennen. Mensen kopen aandelen zonder de geschiedenis van excessen op de beurs te kennen.”

“De geschiedenis van de bitcoin laat zien dat de munt niet alleen enorm snel in waarde stijgt, maar dat de bubbel ook altijd weer barst en de bitcoin dan snel in elkaar stort”, aldus Lee.

Volgens Lee kan de bitcoin makkelijk in waarde halveren “en dan de komende twee tot drie jaar in een ‘bear markt’ verzeild raken met dalende prijzen.”

Lees ook op Business Insider

“Als de winterperiode aanbreekt voor de bitcoin en de waardedaling van 50 procent een feit is, zullen mensen het geloof in de munt kwijtraken en in paniek raken. Ze gaan dan verkopen. Dat zal ertoe leiden dat de munt alleen maar verder daalt en gedurende een jaar of twee tot drie op dat lage niveau zal blijven.”

Toch zegt Lee optimistisch te blijven over de bitcoin. “We moeten gewoon de mentale kracht hebben om eraan vast te houden. Dat wat HODL wordt genoemd… ‘hold on for dear life’.” Hij voorspelt dat de munt, als de huidige cycli van hoge pieken en diepe dalen zich voortzetten, ooit zelfs tot 1 miljoen dollar kan stijgen.

De bitcoin blijft de financiële wereld verdelen, hoewel steeds meer beleggers en instellingen aanhaken bij de opmerkelijke rally van de cryptomunt.

Sceptici zeggen dat de enorme beweeglijkheid van de cryptomunt ervoor zal zorgen dat institutionele beleggers er maar beperkt geld in zullen steken. Ze stellen dat de stijging van de bitcoin vooral is veroorzaakt door de omvangrijke stimuleringsmaatregelen van overheden en dat er mogelijk een ineenstorting volgt als mensen na de coronapandemie weer terugkeren naar hun gewone leven en bestedingspatronen.

Lees meer nieuws over bitcoin en andere cryptomunten: