Uit onderzoek van Bank of America blijkt dat bitcoin een grote mileu-impact heeft.

Bitcoins minen veroorzaakt veel CO2-uitstoot, vergelijkbaar met grote luchtvaartmaatschappijen en zelfs met de Amerikaanse federale overheid.

Niet klimaatgerelateerd, maar evenmin fris is het gebruik van bitcoin om crimineel geld wit te wassen.

De hoeveelheid energie die bitcoin verbruikt is vergelijkbaar die van grote luchtvaartbedrijven zoals American Airlines, dat jaarlijks 200 miljoen passagiers vervoert en zelfs met de gehele Amerikaanse federale overheid waarin 2 miljoen mensen werkzaam zijn. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Bank of America.

Elke miljard dollar aan handel in de bitcoin staat gelijk aan de energieconsumptie van 1,2 miljoen auto’s, schatten de onderzoekers. 

“Een enkele bitcoin van 50.000 dollar (omgerekend 41.900 euro) heeft een CO2-voetafdruk van 270 ton, wat gelijkstaat aan de uitstoot van 60 auto’s die op benzine of diesel rijden”, schrijven de onderzoekers.

Bitcoins CO2-voetafdruk is direct gerelateerd aan de prijs van de digitale munt. Als de prijs stijgt, dan stijgt ook de CO2-uitstoot. Dit heeft ermee te maken dat hogere prijzen voor de bitcoin zorgen voor meer activiteit van zogenoemde ‘miners’ die betrokken zijn bij het goedkeuren van transacties. Voor het goedkeuren van transacties op het digitale logboek van de bitcoin, de blockchain, is veel computerrekenkracht nodig.

Lees meer: Aandelen van bedrijven die bitcoins ‘minen’ zijn hard gestegen: dit moet je weten over de kansen en risico’s

De blockchain is de afgelopen jaren ook complexer geworden. Niet alleen moet het voldoen aan de toenemende vraag naar de digitale munt, het moet ook bestand zijn tegen hacking. Ook dat kost weer meer energie en stuwt het energiegebruik. 

"Gegeven de lineaire relatie tussen de prijs van de bitcoin en het energieverbruik is het niet gek dat de energieconsumptie van de bitcoin de afgelopen twee jaar met 200 procent is gestegen", zegt Bank of America. 

Bitcoin verbruikt net zo veel energie als een klein ontwikkeld land zoals Griekenland met 10 miljoen inwoners. En dat in een tijd waarin de meeste bedrijven en landen focussen op minder uitstoot om het milieu te ontzien, schrijft de bank. 

Een ander punt van zorg is dat veel van de hash power (energieconsumptie) uit China afkomstig is, waar de overheid mining actief stimuleert en waar de elektriciteitsprijzen heel laag zijn dankzij het gebruik van kolen.

"Zo'n 60 procent van China's elektriciteit wordt in steenkolencentrales opgewekt, terwijl slechts 20 procent uit schone bronnen afkomstig is," schrijft Bank of America. Dit betekent dat het leeuwendeel van bitcoin-mining uit niet duurzame fossiele energiebronnen afkomstig is." 

En andere cryptomunten zoals ethereum? Volgens het rapport zijn die maar een fractie minder schadelijk voor het milieu. De cryptomunten die de centrale banken daarentegen voorstaan, zouden weer een minder zware impact hebben, aldus het rapport.  

Andere aspecten van bitcoin baren ook zorgen

Los van het milieu-aspect beschrijven de onderzoekers ook andere negatieve neveneffecten van de cryptomunten zoals sociale risico's en risico's op het gebied van goed bestuur. Volgens Bank of America moeten die namelijk niet onderschat worden. 

Democratisering en decentralisering van geld zijn weliswaar waardevol, "maar de negatieve aspecten wegen veel zwaarder. Anonimiteit stimuleert en ondersteunt criminele activiteiten", schrijven de onderzoekers. 

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen heeft herhaaldelijk haar zorgen uitgesproken over cryptovaluta. Een daarvan is het gebruik ervan door criminelen voor onder meer witwassen. 

Het rapport van Bank of America komt daarnaast met een bredere evaluatie van bitcoin en concludeert dat de prijsstijging de belangrijkste reden is om in bitcoin te investeren – en niet de bescherming tegen inflatie of diversificatie.

[activecampaign form=28]

LEES OOK: Een Duitser is naar eigen zeggen voor €470.000 opgelicht nadat hij in een cryptoscam rond Elon Musk trapte